Postat: 30 octombrie 2013 - Dulceață/Gem - comentarii
Saptamana aceasta mi-am ocupat-o numai cu prepararea gutuilor, ca tare multe am mai primit! Am facut in fiecare zi si dulceata si gem si peltea si voi mai face. peltea-de-gutui-si-mere-8
Ingrediente
  • 3 Kg gutui(coji si cotoare)
  • 1,500 kg mere(cu coaja rosie)
  • 3 kg zahar
  • 2 batoane scortisoara
  • 4 L apa
  • 1 lamaie
Mod de preparare
Am spalat foarte bine gutuile cu buretele de vase pentru a indeparta definitiv puful de pe ele. Le-am curatat coaja si am indepartat cotoarele.
Pulpa am folosit-o la dulceata si gem. Merele spalate si ele le-am taiat in sferturi. Am pus intr-o oala de 8 L cojile, cotoarele gutuilor si merele si le-am acoperit cu apa. Am pus oala pe foc mediu si am lasat sa fiarba pana cand au inceput sa se paseze toate ingredientele, apoi am strecurat zeama printr-un tifon curat. Am masurat lichidul rezultat si am adaugat 1 kg de zahar la litrul de lichid. Au rezultat 3 litri de lichid. Apoi am pus vasul cu lichid si zahar la foc incet, am adaugat 2 batoane de scortisoara, zeama de la o lamaie si am fiert, pana cand s-a format ca o gelatina, aproximativ 4 ore. Pe parcursul fierberii am amestecat din cand in cand cu o spatula de lemn si am incercat consistenta, punand cate putin lichid intr-o farfurie si lasand sa se raceasca. Cand am obtinut consistenta dorita am stins focul si am pus pelteaua fierbinte in borcanele sterilizate, am inchis capacele si am mai dat borcanele la cuptor pentru 5 minute, apoi am stins cuptorul si am lasat borcanele acolo pana a doua zi cand s-au racit complet. Au rezultat 6 borcane de aproximativ 400 gr. Am etichetat borcanele si le-am trecut in camara. A iesit o peltea foarte buna si frumoasa la culoare!
Etichete: , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
prajitura-rasturnata-cu-prune-si-nuci-12
Varza-la-cuptor-cu-bacon-carnati-8
Fasole-verde-cu-usturoi-8
Muschi-porc-sos-rosii-usturoi-9
musuroi-cartita-11
Salata-orientala-6
Tort-fructe-compot-1
gogosari-in-otet-8
Clatite-aperitiv-cu-leurda-si-ardei-copt-9
Arhive
error: Conținutul este protejat!