Postat: 22 noiembrie 2013 - Prăjituri - comentarii
De mult timp n-am mai facut aceasta prajitura si tare buna a iesit avand un gust dulce-amarui de la zahar ars si cafea. Unitatea de masura pentru unele ingrediente este paharul. Eu am folosit un pahar de 200 mL.
Ingrediente
  • Foile:
  • 2 oua
  • 2 pahare zahar
  • 1 pahar cafea fiarta la filtru
  • 1 varf lingurita bicarbonat
  • 1 plic praf de copt
  • 1 pahar ulei
  • 1 pahar lapte
  • sare
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 600 gr faina
  • Crema:
  • 750 mL lapte
  • 4 linguri cacao
  • sirop de zahar ars+cafea(ce a mai ramas de la foi)
  • 6 linguri cu varf de faina
  • 400 g unt
  • 2 linguri zahar
  • sare
Mod de preparare
Am folosit cea mai mare tava la aceasta prajitura 30/40. Pentru foi am inceput cu prepararea cafelei pe care am facut-o din 4 lingurite cafea si 400 mL apa. Zaharul l-am pus la caramelizat intr-un vas, iar cand a fost gata am pus un pahar de cafea si am acoperit vasul pentru a nu da pe dinafara. Am lasat pe foc pana cand s-a diluat zaharul de tot. Stiti cand se pune lichid peste zahar acesta se solidifica putin si trebuie lasat sa se lichefieze complet. A rezultat un sirop mai gros. Am dat siropul la rece. Ouale le-am frecat cu putina sare, am adaugat uleiul, laptele, un pahar din siropul racit, bicarbonatul stins in zeama de lamaie, apoi faina amestecata cu praful de copt.
Aluatul iese destul de ferm, dar este usor elastic si se intinde bine. Am dat aluatul o ora la rece dupa care l-am impartit in patru, am intins pe dosul tavii si am copt pentru cate 3-4 minute, la 175 grade, fiecare foaie.
Pentru crema am amestecat ingredientele uscate: faina cacaua, zaharul, am adaugat  siropul ramas(mai mult de un pahar), am omogenizat bine apoi am adaugat laptele, sarea si am fiert crema la foc mediu, amestecand continuu. Cand a atins punctul de fierbere, am ridicat de pe foc si am adaugat untul tinut la temperatura camerei, amestecand pana la omogenizare.
Am pus crema fierbinte intre foi si am dat prajitura la rece.
Din crema am oprit putin pentru ornat. De obicei, prajitura se portioneaza a doua zi, dar la mine s-a putut portiona cam dupa trei ore, oricum ai mei nu au rabdare, asa ca am taiat colturile chiar mai devreme. Am portionat-o in 30 de drepunghiuri.
Prajitura-cu-cafea-9
Este o prajitura care se poate adapta usor si pentru post.
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
sufleu-de-branza-si-capsuni-8
Salata-legume-ton-maioneza-11
Ciulama-dovlecel-perisoare-pui-8
Prajitura-cu-fructe-6
Tocana-taraneasca-pui-ceapa-rosii-5
Biscuiti-aperitiv-sunca-presata-cascaval-9
traditie-gastronomie-romaneasca-1
Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-4
Estonian-Kringel-7
Arhive
error: Conținutul este protejat!