Postat: 09 noiembrie 2013 - Prăjituri - comentarii
Fac aceasta prajitura deseori pentru ca este preferata unuia din baietii mei. Este buna si aspectuoasa si se preteaza a fi preparata intr-o zi de sarbatoare, pentru ca sigur ne vom incanta musafirii cu ea. Reteta acestei prajituri am primit-o demult, tare demult pe mail, intr-un fisier format PDF impreuna cu multe alte prajituri frumoase si gustoase. Tot ce stiu este ca toate erau by Sidonia, dar nu stiu cine este Sidonia, insa stiu ca-i multumesc pentru multe prajituri bune si reusite. Eu am umblat putin la cantitati pentru ca prima data cand am facut-o a iesit extrem de dulce, iar noi nu ne impacam cu dulciurile exagerat de dulci. De data aceasta am preparat-o intr-o tava de 27/35 cm, dar mergea si intr-o tava mai mare pentru ca a iesit destul de inalta. prajitura-frantuzeasca-11
Ingrediente
  • Pentru foile maro:
  • 300 gr unt(82%)-de la LIDL
  • 4 linguri cacao
  • 400 gr smantana
  • 150 gr zahar
  • 600 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru foaia alba:
  • 6 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 200 gr nuca de cocos
  • 2 linguri faina
  • 75 gr stafide aurii
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru crema:
  • 6 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • 500 ml lapte
  • 250 gr mascarpone
  • 1 varf cutit sare
  • In plus:
  • putin ulei pentru uns
  • cacao pentru ornat
Mod de preparare
In reteta originala nu era mascarpone ci unt, dar mie imi place sa inlocuiesc de multe ori untul cu acest mascarpone care este si mai cremos si deloc gretos.
Incepem cu aluatul pentru foile maro. Frecam untul, tinut la temperatura camerei, cu zaharul, apoi adaugam cacaua si smantana. Amestecam bine totul, adaugam si esenta si incepem sa incorporam treptat faina pe care am amestecat-o cu praful de copt. Va rezulta un aluat moale, lipicios, pe care il lasam la frigider timp de o ora. Se va mai intari putin in acest timp. prajitura-frantuzeasca-1 Avem grija sa acoperim vasul in care este aluatul, ca sa nu prinda crusta. Pentru foaia alba, mixam albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam trepatat zaharul si zeama de lamaie. Zeama de lamaie ajuta bezeaua sa devina mai ferma. Adaugam nuca de cocos si faina, apoi incorporam stafidele pe care mai intai le-am hidratat in apa calda. De asemeni in reteta originala nu era faina, dar eu am introdus-o pentru ca am redus zaharul, de la 200 gr la 7 linguri, care inseamna cam sub jumatate. Aluatul maro il vom imparti in doua. Prima parte o intindem direct in tava tapetata cu hartie de copt, ungandu-ne mainile cu putin ulei pentru a nu se lipi aluatul. prajitura-frantuzeasca-2 A doua parte de aluat o vom aseza pe o folie de plastic, iar deasupra vom pune alta folie. Il intindem cu sucitorul intre cele doua folii, cat dimensiunea tavii. prajitura-frantuzeasca-3 Peste foaia din tava intindem foaia alba, apoi rulam pe sucitor foaia dintre cele doua folii, dar cu folii cu tot.

prajitura-frantuzeasca-4 prajitura-frantuzeasca-5

Aducem aluatul astfel rulat deasupra tavii si il intindem peste foaia alba, deruland putin cate putin prima folie.

prajitura-frantuzeasca-6

A doua folie o indepartam cand deja aluatul este frumos intins in tava. Dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade. prajitura-frantuzeasca-8 Trebuie avut grija sa nu se usuce prea rau prajitura, putem sa facem si testul cu scobitoarea. Pentru crema, amestecam cele 6 galbenusuri cu sarea si zaharul, adaugam coaja de lamaie si faina si diluam cu putin lapte rece. Restul de lapte il vom pune fierbinte peste amestecul rezultat, omogenizam bine si dam vasul la foc moale, amestecand continuu pana cand crema se va ingrosa ca o budinca. prajitura-frantuzeasca-7 Acoperim vasul cu o folie si il dam la rece. Dupa racire, mixam crema cu mascarponele, adaugand si zeama de lamaie, apoi intindem crema peste prajitura racita. Presaram putina caco deasupra sau putem sa radem ciocolata. prajitura-frantuzeasca-9 Eu am ales aroma de lamaie pentru crema, dar se poate aroma cu vanilie sau portocala. De asemeni, stafidele pot fi inlocuite cu visine, iese mult mai delicioasa si aspectuoasa.

prajitura-frantuzeasca-10

Sper sa va placa si sa va fie de folos reteta mea de prajitura frantuzeasca!
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
dovlecei-la-borcan-7
placinta taraneasca cu branza (5)
cozonac-umplutura-mixta-12
Mancare-de-ciuperci-praz-specialitati-porc-afumate-7
Paine-de-casa-cu-iaurt-6
Prajitura-Duo-Chocolat-4
coaste-de-porc-dulci-picante-5
pizza-bread-8
Paine-amestec-seminte-7
Arhive
error: Conținutul este protejat!