Aceasta prajitura o stiam sub denumirea de „Petre Roman”, dar dand o cautare pe net dupa aceasta denumire, am gasit multe modalitati de preparare a acestei prajituri, astfel incat nu mi-am dat seama care ar putea fi originalul, asa ca decat sa gresesc, mai bine am redenumit-o.

prajitura-romanita-7

Ingrediente
  • Pentru blat(3 foi):
  • 6 oua
  • 6 linguri faina
  • 8 linguri zahar
  • 12 linguri apa
  • 12 linguri nuci macinate
  • coaja si zeama de lamaie
  • 1 plic praf de copt
  • zahar vanilat
  • Pentru caramel:
  • 6 linguri zahar(cate 2 pentru fiecare foaie)
  • Pentru crema de vanilie:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 1 L lapte
  • 8 linguri faina
  • sare
  • coaja si zeama de lamaie
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 pachet unt
  • Pentru ornat:
  • ciocolata rasa
Mod de preparare
Adauga aici textul.
  Pentru blat: am separat albusurile de galbenusuri, iar albusurile le-am batut bine cu putinasaresi zeama de lamaie pana au devenit spumoase. Am adaugat zaharul si zaharul vanilat apoi treptat apa. Galbenusurile le-am pus unul cate unul amestecand incet sa nu se lase compozitia. Apoi am adaugat nuca macinata pusa cate putin, de fapt imprastiata usor deasupra compozitiei si am amestecat incet cu telul (nu am batut). La final am adaugat faina si praful de copt si coaja de lamaie rasa. Am impartit compozitia in trei parti egale si le-am copt pe rand in tava de 23/36 cm tapetata cu hartie de copt, la 180 grade timp de 25 minute fiecare.

prajitura-romanita-1

Am lasat foile la racit. Intre timp am facut sicrema de vanilie. Am amestecat galbenusurile cu zaharul intr-un vas, am adaugat putin lapte rece, apoi am pus faina si am omogenizat. Restul de lapte l-am pus caldut peste compozitia din vas si am amestecat bine. Am adaugat un varf de lingurita sare, coaja rasa de lamaie si am pus vasul la foc incet amestecand continuu sa nu se lipeasca. Cand a clocotit de trei ori am ridicat de pe foc si am incorporat untul tinut la temperatura camerei apoi am lasat la racit. Dupa racire, am batut cele 4 albusuri ramase cu zaharul vanilat si zeama de lamaie si le-am incorporat in crema. prajitura-romanita-3 Peste cele trei foi am intins cate doua linguri de zahar caramelizat. Am ars zaharul intr-un ibric si cand s-a diluat complet l-am turnat pe foi si l-am intins imediat pe toata suprafata. Zaharul l-am ars separat pentru fiecare foaie.

prajitura-romanita-2

Dupa ce s-a racit zaharul ars pe foi am aranjat prajitura in felul urmator: am pus prima foaie inapoi in tava, am pus 1/3 dim crema, am nivelat, am pus urmatoarea foaie, la fel 1/3 di crema, ultima foaie si restul de crema si am ornat cu ciocolata rasa. Am dat la rece pana a doua zi.

prajitura-romanita-4

Zaharul ars s-a topit si a insiropat foile. Este o prajitura foarte buna, potrivita pentru sarbatori si aniversari!

prajitura-romanita-6

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
prajitura-cu-dovleac-si-nuca-de-cocos-8
Ciorba-acra-cartof-tarhon-7
prajitura-crema-de-branza-ciocolata-6
crutoane-aromate-9
Prajitura-Alba-ca-zapada-reteta-clasica-4
Pere-umplute-in-aluat-8
Pasta-fasole-bacon-sos-ceapa-8
placinta-taraneasca-cu-dovleac-8
placinta-aperitiv-legume-piept-pui-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!