Postat: 18 noiembrie 2013 - Torturi - comentarii
Acest tort l-am prestat cand am implinit un an de bucataras si m-am gandit sa-l postez azi cand blogul meu implineste o luna. Este un tort foarte bun, cu o combinatie care mie mi se pare perfecta:ciocolata + nuca + visine.
Ingrediente
  • Pentru blat:
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 6 linguri nuca maruntita
  • 6 linguri faina
  • 50 gr visine
  • Esenta de portocala
  • Sare
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • 2 plicri zahar vanilat
  • Siropul rezultat de la visine + 4 linguri zahar
  • Pentru crema:
  • 500 mL frisca
  • 300 gr ciocolata de menaj
  • Sare
  • 50 gr visine
  • 50 gr nuca maruntita
  • 10 gr gelatina
  • Pentru ornat:
  • 150 ml frisca lichida
  • Visine
  • Pentru glazura:
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri lapte
  • 50 gr unt

Mod de preparare
Mai intai am pregatit visinile carora le-am scos samburii am presarat 4 linguri de zahar peste ele si le-am dat la rece o jumatate de zi pana au lasat sirop, apoi le-am pus la foc moale pana la primul clocot. Le-am lasat la racit si le-am scurs de sirop.

Pentru blat, am separat albusurile de galbenusuri si le-am batut cu putinasarepana au devenit spumoase, apoi am adaugat treptat zaharul si am batut energic cu telul pana cand compozitia s-a intarit. Am adaugat galbenusurile unul cate unul amestecand circular, fara sa mai bat, apoi uleiul, esenta si alternativ faina cu nuca. Am uns o forma detasabila cu ulei(25 cm diametrul), am pus compozitia si am trasat uc cerc cu lingura, pentru a decupa dupa coacere etajul tortului. In partea de mijloc, am asezat visinile scurse de sirop. Am copt la 175 grade pentu 40 minute.

Tort-aniversar-etajat-1 Tort-aniversar-etajat-2

L-am cam parlit putin deasupra ca am avut cuptorul setat pe 200 grade de la ce gatisem anterior, dar am observat la timp pana nu s-a ars de tot. Dupa ce s-a oprit cuptorul, am lasat cateva minute blatul acolo pentru a nu-l trece brusc de la o temperatuta la alta, apoi l-am scos si l-am lasat sa se raceasca bine pentru a-l decupa.

Pentru sirop, am mai pus apa, 2 linguri zahar si 2 plicuri de zahar vanilat peste siropul lasat de visine si le-am mai fiert putin, apoi am lasat sa se raceasca. Am decupat exact dupa forma pe care au lasat-o visinile si am insiropat blaturile.

Pentru crema, am pus intr-un vas pe foc frisca lichida impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si un pic de sare si am lasat pana s-a topit ciocolata, amestecand continuu, apoi am lasat la rece. Dupa racire am bagat mixerul si am mixat pana a devenit cremoasa, am adaugat gelatina diluata conform instructiunilor de pe plic apoi nuca maruntita si visinele si am omogenizat.

Tort-aniversar-etajat-3 Tort-aniversar-etajat-4

Am pus pe platoul de tort blatul marginas, fara decupaj si am turnat crema la mijloc. Cu ajutorul unui cutit am intins crema si peste marginile blatului, deci l-am imbracat. Crema deja s-a intarit cat timp am lucrat eu cu ea, nu chiar definitive, dar sufficient sa o modelez pe blat. Am asezat decupajul deasupra cremei si am batut restul de frisca cu care am ornate etajul tortului. Am oprit o parte si pentru decor.

Tort-aniversar-etajat-5 Tort-aniversar-etajat-6

Pentru glazura, am pus toate ingredientele fe foc moale si am amestecat incet pana s-au topit toate si s-a format o ciocolata pe care am turnat-o incet pe marginile tortului. Am oprit putina si am amestecat cu frisca, iar cu ajutorul poshului am ornat tortul.

Tort-aniversar-etajat-7Tort-aniversar-etajat-10

Tort-aniversar-etajat-9 Este un tort ciocolatos dulce acrisor de la visine si foarte bun.
Etichete:
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Rulouri-aperitiv-crema-branza-7
Macrou-la-cuptor-in-sos-de-rosii-cu-leurda-10
Clatite-reteta-clasica-6
Mancare-fasole-verde-maruntaie -pui-8
Ciorba-vite-legume-tarhon-6
Cheesecake-capsuni-10
Paine-amestec-faina-malai-7
batoane-cu-miere-mac-si-susan-8
ciulama-de-pui-cu-ciuperci-si-mamaliguta-9
Arhive
error: Conținutul este protejat!