Reteta este pentru doi trandafiri.
Ingrediente
    • Aluat:
    • 2oua
    • 250 mL lapte
    • 4 linguri ulei
    • sare
    • 4 linguri gem de caise
    • 100 gr unt
    • 100 gr nuca maruntita
    • 6 linguri zahar
    • 500 gr faina
    • 25 gr drojdie proaspata
      • Sirop din:
      • 1 lingura zahar,
      • esenta de rom
      • 150 ml apa
Mod de preparare
Am pus laptele la incalzit, iar drojdia am sfaramat-o intr-un bol si am frecat-o cu o lingura de zahar pana cand s-a lichefiat. Am pus peste ea laptele caldut si putina faina cat sa rezulte un aluat de consistenta unei smantani. Am acoperit bolul si am lasat la crescut cam 10 minute pana si-a dublat volumul. Cand drojdia este proaspata si buna, maiaua creste foarte repede. Eu folosesc drojdie proaspata „BUDAFOK”, pachetelele acelea galbene de 50 gr fiecare. Cand maiaua a crescut am adaugat cele douaoua, sarea, si 2 linguri din ulei si am amestecat cu mixerul pana s-au omogenizat bine, apoi am adaugat si restul de faina. Am scos mixerul si am framantat aluatul pe masa, iar cand aluatul a fost suficient de tare, am picurat si restul de ulei si am framantat. Aluatul iese pufos ca si cel de cozonac. Am lasat aluatul la crescut pentru 15 minute. Intre timp, am pregatit compozitia de uns. Am frecat untul cu restul de zahar(zaharul l-am rasnit), apoi am amestecat cu gemul de caise. Nuca am macinat-o, dar nu prea fin. Cand aluatul a crescut se imparte in doua, se intinde prima parte pe masa de lucru intr-o foaie dreptunghiulare groasa ca de un deget, se unge cu jumatate din compozitie cu unt si gem si se presara cu jumatate din nuca macinata. Se ruleaza foaia, se preseaza pentru a adera bine nuca si se taie cu cutitul pe lung, apoi cele doua fasii rezultate se impletesc, urmarind sa se vada frumos foile cu nuca. Un capat ramane netait. Se unge o forma de tort detasabila cu putin unt sau ulei si se aseaza impletitura in tava, ruland de la mijloc spre exterior. Capatul netaiat se pune la mijloc. Se mai lasa la crescut si in forma de tort. Eu am mai lasat 10 minute, dupa care se da la cuptor pentru 15 minute la 180 grade. Intre timp fierbem siropul, iar cand au expirat cele 15 minute turnam siropul peste aluat si dam din nou la cuptor pentru alte 10 minute

trandafir-cu-nuca-si-gem-de-caise-1 trandafir-cu-nuca-si-gem-de-caise-2 trandafir-cu-nuca-si-gem-de-caise-3 trandafir-cu-nuca-si-gem-de-caise-4 trandafir-cu-nuca-si-gem-de-caise-5

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
chec-in-trei-culori-8
Placinta-dobrogeana-8
cozonac-umplutura-mixta-12
Vol-au-vent-crema-branza-8
gogosari-in-sos-de-mustar-8
Prajitura-cu-foi-fragede-si-mere-9
Placinta-impletita-cu-carnati-7
prajitura-rasturnata-cu-prune-si-nuci-caramelizate-9
Negresa-cu-glazura-de-nuci-caramelizate-8
Arhive
error: Conținutul este protejat!