Prăjitura cu vișine și cremă de ciocolată este o prăjitură cu două blaturi, nucă, vișine și multă cremă de ciocolată pe care am preferat să o dispun pe verticală, să ies puțin din sfera clasicului.

A ieșit un deliciu!

 

Ingrediente

  • Blat nr 1:
  • 4 ouă
  • 6 linguri zahăr
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri apă minerală
  • 2 linguri cacao
  • 8 linguri făină
  • 1 plic praf de copt(opțional)
  • vișine din compot
  • esență de cacao
  • sare
  • Blat nr 2:
  • 4 albușuri
  • 6 linguri zahăr
  • 4 linguri nucă măcinată
  • 2 linguri făină
  • sare
  • Cremă:
  • 300 gr frișcă lichidă
  • 300 gr ciocolată amăruie
  • 2 lingurițe ulei
  • 4 gălbenușuri
  • sare
  • 5 gr gelatină
  • 100 ml zeamă de compot

Porții:

Timp total de preparare: 90 minute

Dimensiuni tavă: 26/40 cm

Mod de preparare

Pentru blatul n. 1, batem albușurile spumă cu puțină sare, folosind telul sau mixerul, apoi adăugăm treptat zahărul, apa minerală, uleiul, esența și gălbenușurile, unul câte unul.
Adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu cele două linguri de cacao și praful de copt.
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, turnăm compoziția în ea și o nivelăm, apoi presărăm deasupra vișinele din compot, fără sâmburi și scurse bine.
Pentru blatul nr. 2, batem albușurile spumă cu puțină sare, adăugăm treptat zahărul, apoi nucă amestecată cu făina.
Nu trebuie să măcinăm nucă prea fîn, mai lăsăm și bucăți mai mari să se simtă prin blat când servim.
Așezăm cu o lingură compoziția blatului nr. 2 peste compoziția blatului nr 1 din tavă și o nivelam, apoi dăm tavă la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade, dar nu uităm nici de testul cu scobitoarea.
Pentru cremă, rupem ciocolată în bucăți și o punem într-un vas peste frișca lichidă.
Adăugăm un vârf de cuțit cu sare și punem vasul la foc încet, amestecând continuu până la topirea ciocolatei.
Eu am avut ciocolată puțin amăruie(55%)
Când s-a topit ciocolată adăugăm uleiul și cele 3 gălbenușuri și omogenizăm bine, mai lăsăm câteva secunde, vasul pe foc, amestecând continuu, apoi stingem focul și dăm crema la rece.
Când blatul este răcit, decupăm marginile și le îndepărtăm, tăiem fâșii subțiri din blat, cam de 3 cm și le îndepărtăm puțin una de altă să se creeze spații între ele.
Punem gelatina la hidratat în zeamă de compot, iar când își dublează volumul o diluăm pe foc încet, amestecând continuu.
Introducem mixerul în crema răcită și o amestecăm cu gelatina fierbinte, apoi turnăm imediat crema peste prăjitură și o nivelam frumos cu o spatulă de tort.
Dăm tava la rece, apoi porționăm prăjitura cu vișine și cremă de ciocolată astfel încât partea cu ciocolată să rămână la mijlocul porțiilor de prăjitură. Se creează astfel literă „T” ciocolatoasa.
Să vă fie de folos!

Etichete: , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
delatte.ro
Galerie foto
Arhive