Postat: 28 ianuarie 2014 - Prăjituri - comentarii
Fac aceasta prajitura cu ocazia oricarei sarbatori mai mari sau la onomastice pentru ca iese foarte multa si este foarte buna. Voi prezenta doua variante de creme pentru ea, prima varianta este cea originala, adica de unde am eu reteta(de la o buna prietena care acum locuieste in SUA). In a doua varianta am introdus ciocolata pentru a mai reduce din cantitatea de zahar. prajitura-Carpati-9
Ingrediente
  • Pentru foi
  • 4 oua
  • 1 cana(300 ml) zahar
  • 1 cana ulei
  • 1 cana lapte
  • coaja rasa si zeama de la o portocala
  • esenta de portocala
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde
  • Pentru crema
  • Varianta originala:
  • 2 l lapte
  • 2 pachete unt(400 gr)
  • 800 g zahar
  • 1 lingurita sare
  • 13 linguri faina
  • 4 linguri cacao
  • Varianta imbunatatita:
  • 500 gr zahar
  • 12 linguri faina(mai cu varf)
  • 2 l lapte
  • 400 gr unt(65% grasime)
  • 400 gr ciocolata cu rom
  • 4 linguri nuca macinata fin
  • 1 lingurita sare
  • Pentru ornat
  • 30 gr nuca de cocos
  • 50 gr nuca maruntita

Portii: 60

Timp de preparare: 75 minute

Mod de preparare
In varianta originala la ingrediente se pun 3 oua si se foloseste o cana de 250 ml, eu am vrut sa folosesc cea mai mare tava din dotare si am marit cantitatile.

Pentru aluat(din care ar trebui sa iasa 9 foi coapte pe dosul unei tavi de 36/40 cm, dar eu am facut 8, din lipsa de rabdare), mixam ouale cu zaharul pana devin spumoase, adaugam uleiul, sarea, laptele, coaja si zeama de potocala si incepem sa incorporam treptat faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt. Mie mi-au intrat aproape 1,5 kg de faina obisnuita, de tara, nu din cea cumparata. Va iesi un aluat mai tare, dar usor de intins. Lasam aluatul sa se odihneasca 30 de minute timp in care facem crema.

Pentru crema

Varianta 1-se arde zaharul (de preferinta intr-un tuci), iar cand s-a topit se adauga faina amestecata cu cacaua amestecand continuu. Se adauga laptele fierbinte in care s-a dizolvat sarea, putin cate putin pentru a se incorpora fara cocoloase. Dupa ce se termina laptele, se adauga untul taiat bucatele pentru a se topi repede. Se mixeaza bine si se da la rece acoperind vasul cu o folie pentru a nu se forma crusta.

Varianta 2-punem zaharul la caramelizat intr-un vas cu preti inalti, pentru a nu pati accidente in timpul prepararii. Amestecam continuu in zahar pentru a nu se arde rau si a nu deveni amar, iar cand se dilueaza complet adaugam faina si amestecam energic cu o spatula de lemn. Laptele il fierbem impreuna cu sarea si incepem sa-l adaugam treptat, fierbinte, in crema de pe foc, amestecand continuu. Se va forma o crema nu prea groasa, dar nu trebuie sa ne sperie ca se va ingrosa la racire. Cand incepe crema sa fiarba, adica sa faca basicute, adaugam untul taiat bucatele si tinut la temperatura camerei si ciocolata, de asemeni taiata bucatele. Amestecam in crema pana la topirea ciocolatei si a untului, apoi ridicam de pe foc si adaugam nuca macinata. Dam crema la rece, acoperind vasul cu o folie pentru a nu se forma crusta, pana cand coacem foile. Impartim aluatul in 8 parti, intindem fiecare parte pe masa infainata, cu ajutorul sucitorului cat dimensiunea tavii. Ungem dosul tavii cu uleisi presaram faina si transferam foaia intinsa pe ea. Coacem foaia in cuptorul preincalzit pentru 3-4 minute la 180 de grade. Procedam asa cu fiecare foaie in parte. Ar fi ideal sa avem doua tavi de aceeasi dimensiune, altfel asteptam 2 minute pana se raceste tava, pentru urmatoarea foaie. Dupa coacerea foilor, le lasam sa se raceasca, apoi le vom umple cu crema, punandu-le in interiorul tavii. Impartim in asa fel crema incat sa ne ajunga si pentru ornat, nu trebuie sa punem multa crema intre foi, doar le vom unge. Acoperim prajitura cu o folie, punem greutati peste ea si o dam la rece cateva ore pana se inmoaie foile. Eu am lasat-o de pe o zi pe alta, dar in maxim 3 ore este buna de portionat. Pentru portionare in forma muntilor Carpati, vom taia prajitura in fasii de 3-4 cm. Luam cate o fasie si o asezam pe marginea unui blat de lemn, iar blatul il vom aseza pe marginea mesei. Udam un cutit cu lama subtire si ascutita si taiem fasia pe diagonala, dar nu pe deasupra ci pe lateral, dupa cum se poate vedea in poze. Lipim cele doua sectiuni cu crema intre ele, pe partea alba a foilor si le ornam de asemeni cu crema pe o parte si pe alta, apoi presaram nuca de cocos sau nuca maruntita. Apoi portionam fiecare fasie astfel formata in cat de mari dorim portiile, eu le-am taiat cam de 2 cm pe fiecare Mi-au iesit 54 de portii sub forma de Carpati, iar o fasie am taiat-o dreptunghiular in 12 portii. Prajitura Carpati este o prajitura care necesita multa rabdare, dar merita tot efortul pentru ca este foarte spornica si se preteaza a fi preparata mai ales de sarbatori, sau la zile aniversare.

TIPSURI: Daca in timp ce adaugam laptele in crema cu zahar caramelizat, aceasta se dilueaza prea mult, nu vom mai adauga intreaga cantitate de lapte(mie nu mi s-a intamplat, dar au patit altii) Se mai poate ingrosa crema cu mai multa ciocolata sau mai multa nuca macinata. M-as bucura sa va fie de folos reteta mea de prajitura Carpati!

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!