Ador prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii, imi reusesc de fiecare data! prajitura-cu-foi-si-doua-creme-7
Ingrediente
  • Pentru 3 foi coapte pe dosul tavii(26/40 cm):
  • 2 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri apa
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri lapte
  • faina cat cuprinde
  • 1 plic praf de copt(10 g)
  • 1 varf lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita sare
  • Pentru crema:
  • 1 L lapte
  • 8 linguri faina
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 100 gr ciocolata alba
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 200 gr unt(65%)
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • 1 lingurita sare
  • Pentru decor:
  • 1 lingurita ness
Mod de preparare
Pentru foi,punem zaharul la caramelizat intr-o craticioara la foc mic si amestecam in el sa nu se arda.
Punem si apa la incalzit, iar cand zaharul s-a diluat, adaugam apa fierbinte si amestecam energic. Lasam vasul pe foc pana se dilueaza tot zaharul care se mai intareste la contactul cu apa, apoi lasam siropul astfel format sa se raceasca. Frecam cele doua galbenusuri cu putinasare, apoi adaugam uleiul si laptele rece. Adaugam si siropul racit si incepem sa incorporam faina, amestecand cu ea bicarbonatul si praful de copt. Nu am trecut o cantitate la faina pentru ca aceasta depinde de tipul de faina folosit, eu de exemplu am pus o faina mai de proasta calitate si mi-a intrat cam 750 de grame, trebuie sa punem faina pana cand nu se mai lipeste aluatul de maini. Va iesi un aluat cam sfaramicios si destul de tare, dar se va intinde bine cu ajutorul sucitorului. Eu nu am mai lasat aluatul la odihnit de teama sa nu se intareasca prea rau, asa ca am intins repejor 3 foi pe care le-am copt cate 5 minute pe dosul tavii unse cu putinulei, la 180 grade in cuptorul preincalzit.  

prajitura-cu-foi-si-doua-creme-1 prajitura-cu-foi-si-doua-creme-2

Pentru crema, punem laptele pe foc cu putina sare. Frecam galbenusurile cu zaharul, apoi le diluam cu putin lapte cald si adaugam faina. Restul de lapte il vom pune caldut peste amestecul rezultat si impartim crema in doua vase pe care le vom pune separat pe foc si amestecam in ele pana cand cremele incep sa fiarba, apoi vom pune intr-un vas ciocolata alba si 100 gr unt, iar in celalalt ciocolata neagra si 100 gr unt si amestecam in ele pana cand se omogenizeaza totul. Sa nu va inchipuiti ca eu am amestecat in vase cu doua maini :))) am fiert cremele pe rand ca nu dureaza decat cateva minute pentru fiecare. Ridicam vasele de pe foc si adaugam esenta de lamaie in crema alba si esenta de rom in crema neagra.

prajitura-cu-foi-si-doua-creme-3

Lasam cremele la racit, apoi umplem cu ele foile de prajitura. Din crema neagra am oprit 3 linguri si am intins-o intr-un strat subtire peste ultima foaie de prajitura si am presarat putin ness deasupra.

prajitura-cu-foi-si-doua-creme-4 prajitura-cu-foi-si-doua-creme-5

Am facut asta din comoditate sa nu mai fac alta ciocolata drept glazura. Lasam prajitura la rece cateva ore(eu am lasat-o 3) apoi o putem portiona. prajitura-cu-foi-si-doua-creme-10 TIPSURI: Albusurile ramase se pot congela si folosi la alte deserturi gen chec sau guguluf. Cantitatea de zahar din crema variaza in functie de cat de dulci sunt ciocolatele.

prajitura-cu-foi-si-doua-creme-8

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!