Nu stiu cum sa o denumesc, am pornit cu gand sa fac o prajitura cu crema de galbenusuri si cafea, dar pe parcurs am ajuns la altceva. Dupa ce am copt doua blaturi, am constatat ca nu va iesi o prajitura prea inalta si cum aveam niste biscuiti pe care voiam sa-i folosesc la o tarta, i-am insiropat si i-am adaugat la aceasta prajitura. A iesit foarte buna, dar putina! Prajitura-blat-albusuri-biscuiti-crema-galbenusuri-4
Ingrediente
  • Blat nr. 1:
  • 5 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 75 gr nuca de cocos
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • Blat nr. 2:
  • 5 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri faina
  • 75 gr nuca macinata(nu prea fin)
  • 1 lingurita esenta de portocala
  • 1/2 lingurita coaja rasa de portocala
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita de sare
  • Sirop nr 1:
  • 250 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • putina coaja rasa de lamaie
  • Sirop nr. 2:
  • 250 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita esenta de portocala
  • putina coaja rasa de portocala
  • Blat nr 3:
  • 21 biscuiti simpli
  • 300 gr ciocolata amaruie
  • 2 linguri lapte
  • 2 linguri ulei
  • Crema:
  • 10 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 5 linguri lapte
  • 200 gr unt
  • 250 gr mascarpone
  • 2 lingurite esenta de lamaie
  • Decor:
  • ciocolata rasa
Portii: 24 Timp de preparare: 75 minute
Mod de preparare
Pentru blaturi, batem albusurile spuma cu un varf desare, apoi adaugam treptat zaharul, esenta si coaja rasa, faina amestecata cu praful de copt si la final nuca, respectiv nuca de cocos.
Tapetam tava cu hartie de copt( eu am folosit o tava de 22/36 cm), intindem compozitia de blat in ea, o nivelam frumos cu dosul unei linguri si dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 25-30 de minute la 180 de grade. Nu vom uita nici de testul cu scobitoarea pentru siguranta. La mine blatul cu nuca de cocos s-a copt dupa 25 de minute, iar cel cu nuca dupa 30 de minute.

Prajitura-blat-albusuri-biscuiti-crema-galbenusuri-1

Pentru crema,frecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul si putina sare pana devin spumoase, apoi le diluam cu lapte fierbinte si punem vasul la foc pe baie de aburi. Fierbem astfel crema, amestecand continuu pana cand se va ingrosa ca o smantana. Lasam crema astfel formata sa se raceasca. Separat, in alt vas, mixam untul tinut la temperatura camerei, pana devine spumos, apoi incepem sa incorporam treptat crema racita, punand cate putina crema in unt si picurand esenta in acelasi timp. La final adaugam si mascarponele si omogenizam. Dam crema la rece pentru 15-20 de minute.

Pentru sirop,fierbem toate ingredientele(separat pentru fiecare tip de sirop) si vom insiropa blaturile, mai ales pe margini.

Nu trebuie sa fie decat usor insiropate pentru a se putea portiona mai bine. Nu vom folosi toata cantitatea de sirop la blaturi ci vom insiropa si biscuitii cu aceste siropuri. Ciocolata o vom marunti si o vom pune intr-un vas impreuna cu laptele si uleiul si o vom topi pe baie de aburi, amestecand continuu. Cum asamblam:asezam in tava blatul cu nuca de cocos, intindem peste el 1/2 din crema, asezam biscuitii insiropati, alternand unul cu sirop de lamaie, unul cu sirop de portocale, turnam peste ei ciocolata topita, calda, apoi asezam celalalt blat, intindem restul de crema si radem ciocolata deasupra.

Prajitura-blat-albusuri-biscuiti-crema-galbenusuri-2 Prajitura-blat-albusuri-biscuiti-crema-galbenusuri-3

Dam prajitura astfel asamblata la rece cateva ore, apoi o vom portiona.

Prajitura-blat-albusuri-biscuiti-crema-galbenusuri-5

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Salata-rucola-rosii -deshidratate-3
Placinta-cu-carne-si-legume-7
Taci-si-nghite-7
Fasole-verde-cu-usturoi-8
gogosari-in-sos-de-mustar-8
salata-de-varza-cu-ton-5
tarta-cu-visine-8
Risotto-ciuperci-bacon-1
ardei-copti-la-borcan-8
Arhive
error: Conținutul este protejat!