Aveam de mult salvata la favorite, pe bucataras.ro, o reteta de prajitura de la Anamaria, insa abia acum i-a sosit randul. Bineinteles ca eu am modificat cate ceva la ea in functie de ngredientele pe care le-am avut. Prajitura presupunea 12 oua intregi, albusurile la blaturi si 12 galbenusuri la crema, insa eu avand 6 albusuri ramase de la alte preparate, le-am folosit pe acelea si am facut altfel crema din 6 galbenusuri. A iesit o prajitura foarte buna! Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-7
Ingrediente
  • Foaia nr 1:
  • 6 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri faina
  • 100 gr nuca de cocos
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • 1/2 plic praf de copt cu sofran
  • 1 foaie napolitana
  • Foaia nr 2:
  • 6 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 2 linguri faina
  • 1 lingură cacao
  • 100 gr nuca macinata
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • 1/2 plic praf de copt cu sofran
  • 1 foaie napolitana
  • Pentru crema:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1200 ml lapte
  • 1/2 lingurita sare
  • 12 linguri faina
  • 100 gr unt
  • 300 gr mascarpone
  • Pentru ornat:
  • 50 gr ciocolata amaruie
Mod de preparare
Pentru blaturi(separat pentru fiecare), mixam albusurile cu putina sare pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul amestecat cu zaharul vanilat, mixand energic. Dupa ce am adaugat jumatate din cantitatea de zahar incepem sa picuram si zeama de lamaie, ajuta la intarirea bezelei. Apoi vom adauga faina amestecata cu praful de copt si vom incepe sa amestecam usor, pentru a nu se lasa bezeaua, iar la final adaugam nuca, cacaua(foaia 2), respectiv nuca de cocos(foaia 1).
Nuca de cocos a fost din cea colorata. Alegem o tava aproximativ de dimensiunea foii de napolitana(eu am folosit o tava de 25/36 cm, doar putin mai lunga decat foaia), o tapetam cu hartie de copt, asezam foaia de napolitana in ea si intindem primul blat peste foaie.
Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-1
Coacem blaturile la 180 de grade pentru 35- 40 de minute, sau pana cand la testul cu scobitoarea, aceasta nu mai iese umeda. Pentru crema, amestecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul, sarea si faina si le diluam cu putin lapte rece. Restul de lapte il vom adauga fierbinte peste ingredientele amestecate in vas si vom pune vasul la foc incet amestecand continuu in crema care se va ingrosa destul de rapid. Cand crema se ingroasa suficient, ca o budinca, ridicam vasul de pe foc si adaugam untul taiat bucatele si esenta. Amestecam bine pana cand se topeste untul si dam vasul la rece, acoperit. Dupa ce se va raci crema, o vom amesteca cu mascarponele, punand treptat cate putin mascarpone in crema si mixand usor. Impartim crema in doua si punem o parte intre blaturile prajiturii, foile de napolitana le vom pastra la mijloc, iar a doua parte deasupra si vom rade ciocolata peste ea.

Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-2 Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-3

TIPSURI:

Se poate inlocui mascarponele cu 200 gr unt. Prajitura se portioneaza foarte bine a doua zi. Blaturile se pot insiropa usor, dar fara a ajunge siropul la foaia de napolitana.

Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-4 Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-8

Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-5

Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Vol-au-vent-crema-branza-8
gogonele-in-otet-6
prajitura-Carpati-8
Tarta-prune-alune-padure-9
Snitele-pui-reteta-mea-de-baza-5
Madlene-6
Pizza-cu-carne-ciuperci-si-gogosari-murati-5
Chiftele-ton-sos-rosii-ceapa-caramelizata-usturoi-6
Ciorba-ciolan-afuma-galuste-cartofi-zeama-varza-5
Arhive
error: Conținutul este protejat!