Postat: 10 aprilie 2014 - Prăjituri - comentarii
Este pentru prima data cand fac aceasta prajitura si pot spune ca va fi una dintre favoritele casei, asa mult le-a placut celor trei baieti ai mei ca nici n-au avut rabdare s-o lase la rece suficient. M-am inspirat pentru aceasta reteta de la bucatarasul Ela68, dar a mea nu a iesit asa inalta si frumoasa ca a ei, insa gustul este divin!!! Prajitura-Snickers-10
Ingrediente
  • Pentru blat:
  • 8 albusuri
  • 1 varf lingurita sare
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 9 linguri zahar
  • 250 gr nuca macinata
  • 4 linguri faina
  • Pentru glazura alba:
  • 200 gr ciocolata alba
  • 2 linguri ulei
  • Pentru caramel:
  • 10 linguri zahar
  • 8 galbenusuri
  • 300 gr unt(65%)
  • 200 gr alune cu miere
  • 1 varf lingurita sare
  • Pentru glazura neagra:
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare
  Nu am respectat intocmai cantitatile din retetaElei, pentru ca nu am avut gramajelerespective, dar a iesit foarte buna! Pentru blat, batem albusurile spuma cu putinasare(eu folosesc telul), apoi adaugam treptat zaharul pe care il rasnim sa se topeasca mai rapid, alternand cu zeama de lamaie. Zeama de lamaie adaugata treptat ajuta la intarirea bezelei, asa am invatat eu de la o vecina, cofetareasa pe vremuri demult apuse. Adaugam apoi treptat nuca macinata alternand cu faina. Tapetam tava cu hartie de copt( eu am folosit o tava de 25/36 cm) punem bezeaua si o nivelam cu lama unui cutit, apoi dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 30-35 de minute la 180 de grade, dar facem pentru siguranta si testul cu scobitoarea.

Prajitura-Snickers-1

Prajitura-Snickers-2

Pentru glazura alba, rupem ciocolata in bucatele mici si o punem intr-un vas, picuram si uleiul si topim ciocolata pe baie de aburi ca sa fim mai siguri ca nu se lipeste de peretii vasului. Intindem ciocolata calda peste blatul putin racit. Dam tava la rece pentru a se intari ciocolata alba.

Prajitura-Snickers-3

Prajitura-Snickers-4

Pentru caramel, punem intr-un vas, la foc mic, 8 linguri de zahar si il caramelizam amestecand continuu sa nu se arda. Adaugam untul si amestecam rapid pentru ca se va intari pe alocuri, dar nu va fi o problema pentru ca se va topi, apoi adaugam si galbenusurile amestecate cu putina sare si restul de zahar si lasam vasul pe foc, amestecand continuu, pana cand se va ingrosa crema ca o budinca. Ridicam vasul de pe foc si adaugam alunele, apoi dam vasul la rece, dar nu il lasam prea mult, doar atat cat sa suporte degetul la incercare. Prajitura-Snickers-5 Turnam caramelul peste glazura alba, apoi dam din nou tava la rece pentru a se intari bine caramelul, cam 10 minute la frigider. Prajitura-Snickers-6 Pentru glazura neagra, punem intr-un vas, pe baie de aburi, ciocolata neagra maruntita si amestecata cu uleiul si o lasam pana se topeste, amestecand din cand in cand. Ridicam vasul de pe baia de aburi si il dam la rece pentru cateva minute, nu prea mult ca sa nu se intareasca, apoi o vom intinde peste caramel.

Prajitura-Snickers-7

Dam din nou tava la rece, apoi putem portiona prajitura. Eu nu am rezistat si am taiat din colturi care au fost tare bune si neracite!! Prajitura-Snickers-10 TIPSURI: Pentru a putea portiona prajitura frumos, deoarece glazurile de ciocolata devin putin casante, lama cutitului trebuie trecuta prin apa fiarta la fiecare taietura in parte. Am constatat ca se portioneaza mai bine prajitura daca nu este lasata sa se raceasca prea rau. Daca nu se intareste bine bezeaua in timpul mixarii, se poate adauga si praf de copt pentru a fi siguri de reusita blatului.

Prajitura-Snickers-8

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Tort-cu-capsuni-9
supa-crema-de-dovlecel-cu-crutoane-4
Saratele-preparate-la-aparatul-de-gofre-6
Cornuri-cu-branza-si-gem-de-prune-10
smoothie-cu-pepene-galben-piersici-si-menta-7
Ciorba-de-fasole-cu-ghimbir-si-tarhon-5
pui-cu-legume-la-gratar-7
tort-napoleon-9
Cartofi-ficat-pui-la-cuptor-diverse-sosuri-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!