Prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel, este o prajitura asemanatoare Snickersului, dar mai complexa si mai putin dulce. Nu este atat de migaloasa pe cat pare si va spun ca merita incercata. DSCF1491
Ingrediente
  • Pentru blat:
  • 8 albusuri
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri nuca macinata
  • 6 linguri faina
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri apa minerala
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru caramel:
  • 8 galbenusuri
  • 300 gr unt
  • 8 linguri zahar
  • 150 gr arahide cu miere
  • 1 varf cutit sare
  • 2 foi napolitana
  • 100 gr ciocolata alba
  • 1 lingura ulei
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 250 ml frisca lichida
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 1 varf cutit sare
  • 5 gr gelatina
  • 2 linguri apa
  • Decor:
  • fulgi de ciocolata alba

Porții: 16

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tava de copt: 27/35 cm

Mod de preparare

Pentru blat, mixam albusurile spuma cu putina sare, adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam bine pana obtinem o bezea tare. Adaugam apa minerala, uleiul si mixam usor, apoi adaugam treptat nuca macinata si faina amestecata cu praful de copt. Eu am mai lasat si bucatele mai mari de nuca, nu am macinat-o pe toata marunt. Tapetam tava cu hartie de copt, punem compozitia de blat in ea si dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.
Pentru caramel, amestecam galbenusurile cu putina sare si 2 linguri de zahar, iar restul de zahar il punem intr-un vas pe foc, la caramelizat. Untul il taiem bucatele si il adaugam in zaharul caramelizat, cand acesta se topeste definitiv. Aestecam energic untul cu caramelul pana cand se dilueaza totul(pe alocuri se va mai intari zaharul, dar se va topi pe parcurs). Cand totul este diluat, adaugam si galbenusurile si omogenizam bine totul. Lasam crema pe foc pana cand se va ingrosa ca o budinca, amestecand continuu. Apoi ridicam vasul de pe foc si adaugam arahidele maruntite putin. Lasam crema sa se raceasca doar putin si vom umple cu ea foile de napolitana. Presam foile cu o greutate pentru a se intrepatrunde crema printre dungile foilor. Pentru crema de ciocolata, punem frisca intr-un vas pe foc moale, impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si putina sare. Amestecam bine pana se topeste toata ciocolata si se uniformizeaza compozitia. Apoi o lasam sa se raceasca dupa care o trecem la frigider 15 minute. Dupa cele 15 minute, vom introduce mixerul in ea si o vom mixa pana devine cremoasa. Gelatina o vom hidrata in putina apa, apoi o vom topi pe baie de aburi si o vom amesteca imediat in crema de ciocolata. Taiem blatul in doua pe verticala( daca ar fi crescut mai inalt, mergea taiat pe orizontala) si de asemeni, taiem si foile de napolitana pe jumatate.
DSCF1473 DSCF1479 DSCF1468 DSCF1477
Topim ciocolata alba cu putin ulei pe baie de aburi si o vom intinde peste una din jumatatile de napolitana. Adaugam imediat si jumatatea cealalta de napolitana peste ciocolata si presam ca sa se lipeasca bine. Asamblare: ungem prima jumatate de blat cu crema de ciocolata, adaugam napolitanele, ungem din nou cu crema de ciocolata, asezam cealalta jumatate de blat, o vom unge si pe aceasta cu putina crema de ciocolata, apoi o vom orna.
DSCF1485 DSCF1577
Dam prajitura cu blat de nuca, foi de napolitana si caramel la rece pentru cel putin o ora, apoi o vom portiona.
Sa va fie de folos!
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Faguri-madlene-aroma-portocale-trandafiri-14
Mancare-fasole-verde-maruntaie -pui-8
prajitura-cu-struguri-11
Mic-dejun-legume-gratar-biscuiti-sarati-fara-gluten-11
bors-perisoare-7
prajitura-cu-blaturi-de-ciocolata-si-crema-de-ness-11
budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-13
Biscuiti-aperitiv-ju jumari-10
Placinta-cu-mere-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!