Postat: 30 iulie 2014 - Aperitive - comentarii
Am vazut reteta de placinta dobrogeana pe blogul Gabrielei Cara si tare mi-a plouat in gura citind despre ea, cum ca ar fi acea reteta de placinta pentru care stateam la coada ore in sir, pe vremuri demult apuse, in satul de vacanta din Mamaia. Nu stiu daca eu chiar am reusit sa redau acel gust, dar oricum tare buna a iesit!
Ingrediente
  • 1 pachet foi de placinta(400 gr)
  • 200 gr unt
  • 300 gr branza telemea sarata
  • 300 gr branza de vaci nesarata
  • 500 gr smantana
  • 4 oua
  • sare
  • 60-70 gr zahar pentru pudrat
Mod de preparare
Am facut aceasta placinta de trei ori la rand, odata si la mama mea si tare buna a iesit de fiecare data. Am gasit la Kaufland foi de placinta necongelate, 18 foi in pachet si tare mult mi-au placut, vi le recomand cu placere. Ungem peretii interiori ai unei forme termorezistente cu 20 gr unt. Restul de unt il topim si vom unge cu el fiecare foaie de placinta in parte. Cum am procedat eu: am intins foile din pachet pe folia cu care au fost impachetate, apoi le-am rulat de la un capat, pe sucitor, lasand ultima foaie intinsa pe folie. Am uns foaia intinsa, cu unt topit, cu ajutorul unei pensule, apoi am derulat celelalte foi peste ea, asezandu-le cu grija cap la cap. Sunt destul de firave foile, deci lucram cu grijă, de aceea m-am folosit de sucitor. Se poate lua si foaie cu foaie, dar exista riscul sa se rupa. Ultima foaie de pe rulou s-a lipit de cea unsa, iar pe restul, le-am rulat inapoi pe sucitor. Am uns iar foaia intinsa cu unt si iar am derulat foile de pe sucitor peste ea si tot asa, pana am terminat primul grup de 6 foi. Au fost 18 foi intr-un pachet, deci am format 3 grupuri  de cate 6 foi. Branza o amestecam cu 350 gr smantana si o impartim in trei. Intindem fiecare parte de branza peste cele trei grupuri din foile de placinta si le rulam usor pe fiecare in parte, obtinand trei rulouri, pe care le asezam unul langa altul, in forma pentru copt. Le intepam din loc in loc cu o furculita. Mixam cele patru oua cu putina sare, apoi le amestecam cu smantana ramasa si turnam amestecul peste rulourile cu branza. Dam forma cu placinta la cuptorul preincalzit si o lasam aproximativ 40 de minute la 180 de grade, sau pana se rumeneste frumos la suprafata. Este buna atat calda cat si rece, pudrata cu zahar. Pofta buna!

Placinta-dobrogeana-1 Placinta-dobrogeana-2 Placinta-dobrogeana-3

Placinta-dobrogeana-4 Placinta-dobrogeana-5 Placinta-dobrogeana-6

Placinta-dobrogeana-7 Placinta-dobrogeana-8

Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Prajitura-cu-foaie-sfaramata-8
Chiftele-ton-porumb-dulce-oua-prepelita-8
Chifle-unt-seminte-susan-5
Prajitura-Deliciu-cu-caramel-8
prajitura-Sah-8
Napolitane-cu-crema-caramel-si-nuci-6
cornulete-fragede-cu-rahat-11
Cartofi-umpluti-cu-carne-tocata-in-sos-de-rosii-5
Placinta-cu-spanac-omleta-si-branza-5
Arhive
error: Conținutul este protejat!