Am adus de la tara niste prune tare bune, dulci si parfumate, dar nu stiu sa va spun ce soi sunt. Am facut cateva borcane de gem, aceasta tarta foarte buna si mai vad ce mai pot face din restul 🙂
Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 200 gr unt(65%)
  • 2 oua
  • 1 varf cutit sare
  • 100 gr zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita otet de mere cu miere
  • 450 gr faina
  • Pentru umplutura:
  • 15 prune
  • 1 lingura zahar
  • 50 gr alune de padure
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita scortisoara
Mod de preparare
Pentru aluat, frecam untul cu zaharul si putina sare, dar dam deoparte 10-15 gr de unt pentru uns forma. Adaugam pe rand ouale, bicarbonatul diluat in otet si treptat faina. Va rezulta un aluat nu foarte tare, nelipicios si sfaramicios. Lasam aluatul sa se odihneasca si ne ocupam de restul ingredientelor. Macinam alunele impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, scoatem samburii de la prune si le taiem in sferturi. Peste prune presaram scortisoara. Impartim aluatul in doua parti, iar o parte o intindem in forma de tarta unsa cu untul oprit. Forma mea are diametrul de 26 cm. Imbracam si peretii formei cu aluat, pana la baza acestora si intepam aluatul din loc in loc cu o furculita. Asezam sferturile de prune peste aluat, in forma de spirala si presaram peste ele alunele macinate(mai lasam si bucati mai mari de alune).
Tarta-prune-alune-padure-1 Tarta-prune-alune-padure-2
Intindem restul de aluat in foaie de grosimea degetului mic si decupam diverse forme din el, pe care le asezam cum ne ajuta imaginatia peste prune. Marginile aluatului care raman de la decupaje le rupem in bucati mici si le presaram printre prune.
Tarta-prune-alune-padure-3 Tarta-prune-alune-padure-4
Dam forma la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade, sau pana cand se va rumeni frumos tarta. Pudram tarta cu zahar amestecat cu alune macinate cand se mai raceste.
Tarta-prune-alune-padure-5 Tarta-prune-alune-padure-6
NOTA:
Se pot pune in aluat doar galbenusurile, iar din albusuri se poate face o bezea cu alunele macinate, care se va intinde peste prune, iatr peste bezea se aseaza formele decupate din aluat, eu asa voi face data viitoare.
Sper sa va paca si sa va fie de folos reteta mea de tarta cu prune si alune de padure!
Tarta-prune-alune-padure-7 Tarta-prune-alune-padure-8
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Piure-cartofi-ceapa-caramelizata-parmezan-5
prajitura-romanita-7
Praline-Tiramisu-6
Tort-cu-banda-de-ciocolata-8
prajitura-cu-foi-si-doua-creme-10
lasagna-cu-pui-si-ciuperci-12
Prajitura-cu-iaurt-dulceata-coacaze-negre-12
Aperitiv- fulgi-ovaz-salam-cascaval-8
Pastrama-pui-4
Arhive
error: Conținutul este protejat!