Postat: 15 septembrie 2014 - Dulciuri - comentarii
M-am jucat putin cu aluatul de clatite, am vrut sa ies din clasic, sa incerc si alta textura. La gust nu-i diferenta, pentru ca ingredientele sunt aceleasi, dar textura este diferita, mai densa, dar in acelasi timp pufoasa.
Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 3 oua
  • 3 linguri cu varf zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 300 ml lapte
  • 300 ml apa minerala
  • 50 gr unt
  • aprox. 350 gr faina
  • un varf cutit sare
  • 1 plic praf de copt
  • Pentru umplutura: mere in caramel
  • 3 linguri zahar
  • 3 mere
  • 1 lingurita cacao
  • 1 lingura faina
  • 100 gr unt
  • 100 ml lapte
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 varf cutit sare
  • In plus:
  • putin ulei pentru uns tigaile
Mod de preparare
Pregatim mai intai aluatul oparit. Punem 100 gr faina intr-un bol. Untul+ 100 ml lapte, le punem pe foc si le lasam pana la atingerea punctului de fierbere si topirea untului, apoi le turnam fierbinti peste faina din bol, mestecand energic. Dam compozitia la rece, dar nu lasam sa se raceasca definitiv, sa ramana putin calduta. Intr-un alt bol, mixam ouale cu zaharul, zaharul vanilat si putina sare, apoi diluam cu restul de lapte si amestecam cele doua compozitii. Diluam din nou amestecul de compozitii cu apa minerala, apoi adaugam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt si ne oprim cand obtinem o compozitie groasa ca un iaurt de baut.
Clatite-cu-aluat-oparit-1 Lasam compozita de clatite la odihnit, 30 de minute, daca avem rabdare si nu ne grabim, sau daca nu este prea mare, pofta celor din jur :))
Clatite-cu-aluat-oparit-2 Punem in tigaile incinse si unse cu putin ulei, cate un polonic de compozitie si coacem clatitele pe o parte si pe cealalta cate un minut, sau pana se rumenesc frumos. Eu am lucrat la doua tigai teflonate, pe care le-am uns cu ulei, dupa coacerea a 3-4 clatite.
Clatite-cu-aluat-oparit-3
Clatite-cu-aluat-oparit-4
Pentru umplutura, curatam merele de cotoare si eventualele stricaciuni si le feliem. Presaram peste el scortisoara. Zaharul il caramelizam la foc moale, amestecand continuu sa nu se arda. Cernem faina impreuna cu cacaua si le adaugam peste zaharul diluat complet, amestecand energic sa se omogenizeze, apoi adaugam laptele fierbinte in care am adaugat putina sare si am topit untul. Amestecam de cateva ori in compozitia formata, apoi adaugam merele si le amestecam usor in crema.
Clatite-cu-aluat-oparit-5 Cu aceasta crema am umplut o parte din clatite, restul le-am umplut cu gem sau finetti, dupa preferintele fiecaruia. Mie mi-au rezultat 20 de clatite, iar tigaile mele au diametrul de 24 cm.
Clatite-cu-aluat-oparit-7 Merita incercat si acest aluat! Spor si pofta buna!
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Sandwichuri-aperitiv-preparate-cuptor-10
cartofi-umpluti-cu-mozzarella-si-ou-fiert-inveliti-in-bacon-9
Gogosari-umpluti-cu-varza-rulouri-bacon-10
Ciuperci-umplute-sos-dulce-picant-4
Salata-rucola-rosii -deshidratate-3
Sandwichuri-la-tigaie-preparate-carne-9
Salata-de-vinete-cu-usturoi-copt-6
Tagliatele-cu-chiftele-sos-zacusca-5
Tarta-prune-alune-padure-9
Arhive
error: Conținutul este protejat!