Imi place tare mult sa incerc tot felul de retete de paine, de fiecare data fac altfel si toate ies foarte bune! Cu painea n-am dat gres niciodata. Si pentru ca tot cumparam de la Carefour paine cu seminte, ca tare buna este painea aceea la metru si mi-am zis, de ce nu as face si eu? Am achizitionat, nu mai stiu de unde, o punga cu amestec de seminte, asa ca azi am prestat o bunatate de paine cu acele seminte.
Ingrediente
  • Pentru 2 paini:
  • 900 gr faina
  • 200 gr lapte
  • 250 gr apa
  • 1 lingura zahqr
  • 1 lingurita sare
  • 150 ml ulei
  • 40 gr drojdie
  • 150 gr amestec de seminte
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingurita lapte
Mod de preparare
Maruntim drojdia proaspata intr-un bol si o frecam cu o lingura de zahar, pana la diluare. Punem laptele la incalzit si cand atinge o temperatura cat sa o suporte degetul, il amestecam cu drojdia diluata si adaugam o mana de faina. Omogenizam bine maiaua, o acoperim cu un stergar si o lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul, aproximativ 10-15 minute. Cand maiaua si-a dublat volumul, punem apa la incalzit si diluam sarea in ea. Intr-un bol, in care vom lucra, adaugam o parte din faina, facem o adancitura la mijloc si turnam maiaua. Apa incalzita, tot cat sa suporte degetul, o punem in vasul in care a fost maiaua si il clatim, astfel sa nu pierdem din maia pe peretii vasului si incepem sa turnam incet peste faina cu maiaua din vas, amestecand continuu. In acelasi timp punem si o parte din ulei, cam 3/4 si adaugam faina pana cand obtinem un aluat tare, pe care il transferam pe masa infainata si il framantam cu mainile unse cu restul de ulei. Acoperim aluatul si il lasam la crescut pentru 15-20 de minute. Intr-o tigaie antiaderenta am pus putin ulei si am prajit pentru 3-4 minute o parte din seminte. Cand aluatul si-a dublat volumul, il impartim in doua. O parte am pus-o simpla in tava de paine, iar cealalta parte am intins-o intr-o foaie subtire cat degetul mic si am intins peste ea semintele prajite apoi am rulat-o.
Paine-amestec-seminte-1
Am taiat ruloul in bucati de aproximativ 3 cm si le-am asezat intr-o forma rotunda cu pereti detasabili. Mai lasam aluatul in tavi 10 minute, dupa care il ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte. Peste aluatul simplu, am presarat seminte neprajite.

Paine-amestec-seminte-2 Paine-amestec-seminte-4

Coacem painea pentru 40 de minute la 180 de grade.

Paine-amestec-seminte-5 Paine-amestec-seminte-7

Este foarte pufoasa si gustoasa!
Etichete: , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!