Sunt cativa ani buni de cand n-am mai facut zacusca de ghebe, dar anul acesta n-am mai sarit-o pentru ca a fost piata plina si ma ademeneau de cate ori treceam pe langa ele.  
Ingrediente
  • 2 kg ghebe, curatate
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg morcov
  • 2 kg ardei copti, capia si gogosari
  • 450 gr pasta concentrata de tomate sau bulion
  • sare dupa gust
  • piper
  • cimbru
  • 2-3 foi de dafin
  • 500 ml ulei
  • apa pentru fiert ghebele
Mod de preparare
Mai intai curatam ghebele si le spalam in 2-3 ape pentru a indeparta toate impuritatile, apoi le punem la fiert in apa cat sa le acopere, cu putina sare.
Le lasam sa fiarba pana se vor inmuia, aproximativ 30 de minute la foc mediu. Apoi le vom clati cu apa rece si le vom lasa la scurs. Intre timp ne ocupam de legume, curatam ceapa si o tocam solzisori, iar morcovul curatat il dam pe razatoare. Ardeii ii coacem, ii curatam si ii lasam la scurs, apoi ii tocam marunt. Nu aruncam lichidul rezultat, folosim o parte din el la zacusca. Punem uleiul la incins, apoi adaugam ceapa si picuram putina zeama de la ardei, atat cat sa ne ajute sa nu se prajeasca ceapa ci mai mult sa se inabuse. Cand ceapa devine translucida, adaugam morcovul. Tocam marunt ghebele scurse bine si le adaugam peste ingredientele de pe foc. Dupa un timp, adaugam si ardeiul copt, presaram condimente si sare, adaugam si foile de dafin si omogenizam bine totul. Acoperim vasul si lasam ingredientele sa se inabuse bine, picurand din cand in cand cate putin lichid de la ardeiul copt. Lasam vasul pe foc aproximativ 40 de minute, dupa care adaugam pasta de rosii, potrivim de sare si condimente si dam vasul la cuptor pentru 20-30 de minute, timp in care uleiul se va ridica la suprafata. Scoatem vasul din cuptor si introducem borcanele spalate si scurse pentru a le steriliza. Oprim focul, ca deja cuptorul este fierbinte. Le lasam 6-8 minute, dupa care le scoatem si le asezam intr-o tava, apoi le umplem cu zacusca si le infiletam capacele. Dam tava cu borcanele la cuptor pentru 5 minute la 180 de grade, apoi stingem focul si lasam borcanele in cuptor pana cand se vor raci definitiv, dupa care le etichetam si le trecem in camara. Este o minunatie de zacusca!

TIPSURI:

  • Daca nu aveti probleme cu stomacul nu va fi necesar lichidul de la ardeiul copt, iese mai gustoasa zacusca cu ceapa prajita, dar mai putin sanatoasa.
  • Uleiul separat la suprafata ingredientelor se poate indeparta, inainte de umplerea borcanelor cu zacusca(doar daca este prea mult).
  • Foile de dafin se vor indeparta dupa 15-20 de minute de fierbere, pentru ca vor lasa un gust amarui prin fierberea lor indelungata.
  • Se poate adauga putin zahar, daca pasta de tomate nu este dulceaga.
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Spirale-foietaj-branza-chimen-8
Tort-cu-banda-de-ciocolata-8
Ciorba-varza-afumatura-porc-6
Musaca-din-piure-cartofi-carne-tocata-leurda-7
pizza-ciuperci-carne-pui-afumata-7
Mancare-mazare -gnocchi-carnati-10
sos-de-usturoi-cu-rosii-8
Chec-aperitiv-mozaic-8
Chec-marmorat-cu-glazura-de-ciocolata-9
Arhive
error: Conținutul este protejat!