Postat: 05 octombrie 2014 - Muraturi - comentarii
Aceasta reteta de gogosari in otet, o am de la mama soacra si nu da gres niciodata. Cantitatile nu sunt batute in cuie, la final se gusta compozitia si se mai asezoneaza de sare, zahar dupa gustul fiecaruia. Eu am pus fix cat am scris la ingrediente. Reteta originala era cu 1 L otet, 1 kg zahar pentru 7 kg gogosari(cantariti in piata), dar pe parcurs am tot redus cantitatile, pentru ca ramanea prea mult lichid. Acum depinde si de cat de mult sunt indesati gogosarii in borcane.
Ingrediente
  • 6 kg gogosari
  • 500 gr zahar
  • 500 ml otet
  • 3 linguri sare grunjoasa
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri miere poliflora de albine
  • condimente pentru muraturi
  • 3-4 foi de dafin
Mod de preparare
Gogosarii spalati, i-am taiat in trei sau patru bucati, in functie de marime, dupa ce am indepartat cotoarele si semintele si i-am pus la scurs. Am pus intr-un vas pe foc ingredientele de mai sus, mai putin mierea si am amestecat pana s-a topit zaharul si sarea. Am lasat lichidul pe foc pana cand a atins punctul de fierbere, apoi am inceput sa scufund din gogosarii taiati, cat au incaput astfel incat sa se umezeasca toti.
I-am lasat cam doua minute si i-am scos intr-o sita, cu ajutorul unei spumiere.
Am procedat asa pana s-au epuizat toti gogosarii. Pe urma am stins focul si am lasat sa se raceasca putin si compozitia si gogosarii, dar nu de tot. Cand am considerat ca s-a racit suficient cat sa suporte degetul am adaugat mierea in compozitie si am amestecat pana la topiraea acesteia. Am asezat gogosarii in borcane presandu-i putin si am turnat compozitia peste ei. Am infiletat capacele si am lasat borcanele la racit. Compozitia mai scade pe parcurs dar se va completa cu ce a mai ramas. Mie mi-au incaput gogosarii in 8 borcane de 720 ml si mi-a mai ramas compozitie lichida, cam 300 ml, pentru ca si gogosarii isi mai lasa sucul lor.
Sa va fie de folos reteta mea de gogosari in otet!
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Salata-legume-rucola-piept-pui-7
salata-de-varza-cu-ton-5
orez-cu-lapte-si-capsuni-3
prajitura cu foi caramelizate (12)
parada-traditie-si-gastronomie-romaneasca-7
Pasta-fasole-bacon-sos-ceapa-8
sufleu-de-branza-si-capsuni-8
Cartofi-noi-cu-sos-de branza-si-usturoi-6
Prajitura-Alba-ca-zapada-reteta-clasica-4
Arhive
error: Conținutul este protejat!