Am luat de la tara foarte multe gogonele, dar din pacate, unele au fost goale in interior, seci, insa foarte aratoase la exterior. M-am gandit ca daca le murez asa, peste iarna s-ar putea inmuia, asa ca mi-a venit ideea sa le feliez. Am vazut foarte multe retete de salata asortata pe net si am zis sa incerc si eu. Forte buna a iesit!
Ingrediente
  • 1 kg gogonele
  • 1 kg castraveti
  • 1 kg morcovi
  • 1 conopida mai mica
  • 2 buc. sfecla rosie
  • 1 telina medie + frunzele aferente
  • 1 varza alba mica
  • 1 strugure mare alb
  • 4 gogosari
  • 3 mere acrisoare
  • 1 gutuie mica
  • 750 ml otet
  • 2 l apa
  • 3 linguri sare
  • 300 gr zahar
  • 1 capatana usturoi
  • condimente pentru muraturi
  • 5 foi dafin
Mod de preparare
Curatam si spalam bine legumele si fructele. Varza o tocam fideluta, dar ceva mai mare decat la o salata obisnuita, Morcovii si castravetii ii taiem rondele, sfecla si telina, curatate de coaja, le taiem in 4 si le feliem subtire. Usturoiul il curatam si taiem rondele fiecare catel in parte. Gogosarii ii taiem julien. Gutuia si merele le feliem, dupa ce le-am inlaturat cotoarele, iar conopida o desfacem in buchetele mici. Separam boabele de struguri, de codite si le adaugam in vas, iar frunzele de telina le rupem impreuna cu lujerii si le amestecam printre ingrediente. Amestecam toate ingredientele intr-un vas incapator. Intr-un alt vas, pe foc, punem apa, otetul, sarea,zaharul, condimentele pentru muraturi si foile de dafin. Lasam totul sa fiarba pana se dizolva zaharul si sarea, apoi strecuram lichidul si il adaugam peste ingredientele din vas, amestecandu-le usor. Le lasam asa in lichid cateva minute(5-10) pana se mai racesc putin, apoi le scurgem bine si le asezam in borcane. Le indesam usor sa nu le strivim si le acoperim cu lichidul caldut, apoi infiletam capacele la borcane si le impaturim sa mai stea caldute o vreme, dupa care le trecem in camara. TIPSURI: Lichidul ramas, nu se va arunca, se va pastra in frigider intr-un vas inchis ermetic si se va folosi la alte salate sau muraturi. Se mai pot adauga 1 sau doi ardei iuti taiati rondele si de asemeni ceapa rosie taiata julien(eu nu am mai avut).
salata-asortata-de-legume-si-fructe-4
Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Tarta-branza-visine-10
ciorba-de-loboda-6
Chiftele-amestec-legume-carne-7
Prajitura-o-noapte-la-Venetia-7
Prajitura-Caramel-8
Salata-de-ardei-copti-6
Perisoare-pui-sos-alb-branzeturi-10
Chiftele-ton-porumb-dulce-oua-prepelita-8
Tort-ciocolata-gem-caise-fulgi-migdale-12
Arhive
error: Conținutul este protejat!