Acest tort l-am facut pentru a sarbatori postarea cu numarul 500 pebucataras.ro. Este un tort delicios, cu gust intens de ness si aroma de menta.
Ingrediente
  • Blat cacao:
  • 5 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • sare
  • Blat cocos:
  • 5 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 100 gr nuca de cocos
  • 2 linguri faina
  • sare
  • Crema:
  • 5 galbenusuri
  • 200 gr zahar
  • 2 linguri ness
  • 100 ml apa
  • 500 gr mascarpone
  • sare
  • Sirop pentru blat cacao:
  • 400 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Sirop blat cocos:
  • 200 ml apa
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita esenta de menta
  • Glazura:
  • 200 gr ciocolata amaruie cu menta(de la Kandia)
  • 100 gr frisca lichida
Mod de preparare
Blat cacao: Separam albusurile de galbenusuri si presaram cate un praf de sare si pe unele si pe celelalte, Mixam albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul, pe care avem grija sa il rasnim, galbenusurile, unul cate unul, apoi incorporam treptat, faina amestecata cu cacaua si trecute prin sita. Ungem o forma de tort cu ulei, sau o tapetam cu hartie de copt si intindem blatul de tort in ea. Il nivelam cu dosul unei linguri si dam forma la cuptor pentru 35 de grade la 180 de grade. Eu am folosit o forma cu peretii detasabili, avand diametrul de 28 cm.
Blat cocos: Mixam albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul( tot rasnit, pentru a reduce timpul de lucru), iar cand bezeaua este suficient de tare, adaugam nuca de cocos si faina, mixand usor. Tapetam aceeasi forma de tort cu ulei sau hartie de copt, intindem blatul de cocos si-l nivelam si dam forma la cuptor pentru 35 minute la 180 de grade.
Pentru crema, mixam galbenusurile cu zaharul si putina sare, pana devin spumoase. Dizolvam nessul in apa fierbinte si il adaugam treptat peste spuma de galbenusuri, mixand energic sa se omogenizeze bine, apoi punem compozitia astfel formata la foc, pe baie de aburi si amestecam continuu in ea pana se ingroasa ca o budinca. Dam vasu la rece, iar cand se receste definitiv, amestecam crema cu mascarponele, punand cate putin mascrpone in crema si mixand usor. Mai dam crema astfel formata la rece pana pregatim blaturile pentru asamblare.
Pentru siropuri, punem ingredientele in vase si le incalzim pana cand se dizolva zaharul(esenta o vom pune la final, cand ridicam vasul de pe foc) Lasam siropurile sa se raceasca. Blatul de cacao il taiem in doua parti si insiropam fiecare parte cu sirop(cel cu esenta de rom) Blatul de cocos il lasam intreg si il insiropam cu siropul de menta.
Tort-crema-ness-aroma-menta-1 Tort-crema-ness-aroma-menta-2
Scoatem crema de la frigider si oprim putin din ea intr-un pos, pentru ornarea tortului. Asamblam tortul in felul urmator: blat de cacao, 1/2 crema de ness, blat de cocos, 1/2 crema de ness si blat de cacao.
Pentru glazura, rupem ciocolata in bucati si o adaugam intr-un vas impreuna cu frisca lichida. Punem vasul pe foc si amestecam continuu in el, pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza uniform. Turnam glazura calda peste tort si o nivelam, atat deasupra cat si pe laterale. Dam tortul la frigider pentru cateva ore, pentru a se intari bine cremele.
Tort-crema-ness-aroma-menta-3 Tort-crema-ness-aroma-menta-4
Asta bineinteles, daca rezistati. Noi nu am rezistat, ca de obicei. Ornam tortul cu crema oprita, dupa imaginatia fiecaruia.
Tort-crema-ness-aroma-menta-6
Tort-crema-ness-aroma-menta-7 Spor si pofta buna! TIPSURI:
  • Mare atentie la crema! Daca nu se ingroasa sufiecient, asa ca o budinca, va iesi subtire cand o combinati cu mascarponele(am patit eu prima data cand am preparat-o) Se poate adauga putina gelatina, 5 gr nu mai mult.
  • Mascarponele poate fi inlocuit cu unt, 250 gr, nu mai mult.
Etichete:
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!