Luna aceasta m-am inscris si eu la provocarea „Week-end cu spor”, gazduita de blogulSidoniei Toncean. Regulamentul este ca ea sa propuna trei categorii de retete, iar noi sa preparam la alegere, o reteta de pe blogul ei, din cele trei categorii. Eu am ales o reteta complicata si care necesita ceva timp pentru preparare, dar citind reteta pe blogul ei, mi-am dat seama ca imi va placea, garantat. Si in al doilea rand, daca tot este provocare, apoi am zis sa incerc ceva inedit pentru mine. A iesit o mancare delicioasa, pe care cu siguranta o voi mai repeta. Multumesc, Sidy, pentru invitatia la provocare si pentru delicioasa reteta!
Ingrediente
  • Pentru friptura :
  • 1 kg pulpe de pui
  • 1 lingura untura
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • Pentru galuste bavareze:
  • 4 chifle de 1 zi
  • 50 g pesmet
  • 2 oua
  • 75 g unt
  • 1 lingura ulei
  • 1 ceapa rosie
  • 1 gogosar
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • 150 ml lapte
  • sare
  • piper
  • 500
  • ml apa, pentru fiert galustele
  • Pentru sos:
  • 1 morcov
  • 1 telina mica
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 ceapa rosie
  • 50 g unt
  • 3 linguri pasta de rosii cu ardei copt
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 500 ml supa(cea in care fierbem galustele si ulterior, legumele)
  • 1 frunza dafin
  • 1 lingura zahar
  • 50 ml vin alb
  • 1 lingura mustar
  • 1 lingura faina
  • 3 linguri apa
  • sare
  • piper
  • nucsoara
Mod de preparare
Nu stiu cat de bine am redat eu gustul retetei originale, dar noua tare mult ne-a placut ce a iesit. Mi-a lipsit supa de pui, dar am adaugat in locul acesteia, supa in care am fiert galustele si legumele.
Pentru friptura, spalam pulpele de pui, le scurgem bine si le condimentam cu sare, piper si boia de ardei. Intr-o tigaie incapatoare punem untura si uleiul la incins si prajim pulpele, intorcandu-le pe toate partile, pana cand se rumenesc bine, apoi le vom scurge de grasime si le vom pune intr-un vas cu capac, la loc caldut pana preparam si celelalte ingrediente.

Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-1 Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-2 Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-3

Pentru galuste, taiem chiflele in cuburi si le punem intr-un vas incapator. Tocam gogosarul tot in cuburi si il vom adauga peste chifle. Punem uleiul si untul la incins si calim ceapa pana devine translucida, apoi o adaugam peste ingredientele din vas, cu grasime cu tot. Batem ouale bine cu un praf de sare, adaugam laptele si patrunjelul tocat si le rasturnam peste celelalte ingrediente.

Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-4 Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-5 Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-6 Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-7

Amestecam bine totul, cu mana, pentru a strivi bine bucatile de chifle, apoi adaugam piper, nucsoara si sare apoi treptat pesmetul, pana cand obtinem o pasta omogena. Ne umezim mainile si formam galustele, cam de marimea unei nuci.

Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-8 Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-9

Punem 500 ml apa intr-un vas, pe foc, adaugam putina sare, iar cand atinge punctul de fierbere scufundam galustele si le lasam sa fiarba la foc mediu 15-20 de minute, pana cand incep sa se ridice la suprafata. Le scoatem apoi cu o spumiera, intr-un bol, le acoperim si le pastram tot la loc caldut.

Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-10 Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-11

Pentru sosul vanatoresc, curatam legumele, le spalam si le tocam mai marunte, apoi le punem sa fiarba in apa in care am fiert si galustele. Le lasam sa fiarba pana cand se patrund bine, apoi te trecem prin blender impreuna cu supa in care au fiert, iar piureul format il punem din nou pe foc.

Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-12 Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-13

Intr-un bol, amestecam o lingura de mustar cu 1 lingura de faina si 3 linguri de apa rece, apoi adaugam acest amestec peste piureul de legume de pe foc. Adaugam si o frunza de dafin si lasam totul la foc incet, amestecand din cand in cand. Caramelizam 1 lingura de zahar apoi adaugam adaugam 50 gr unt si amestecam pana la topirea definitiva a zaharului. Adaugam apoi pasta de rosii cu ardei copt, zeama de lamaie si vinul, iar dupa cateva minute, amestecam cele doua sosuri, condimentam dupa gust cu sare, piper si optional, nucsoara si mai lasam sosul sa fiarba 5 minute, pentru a se intrepatrunde aromele.

Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-14 Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-15

Asezam friptura si galustele pe un platou si le stropim cu acest sos. Pe cat am muncit la acesste preparate, pe atat de bune mi s-au parut cand le-am servit. Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-17 Sper sa va fie de folos reteta mea de pulpite de pui cu galuste bavareze si sos vanatoresc!
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!