Cand vine vorba sa fac paine, imi place sa cochetez cu tot felul de aluaturi, dar reteta pe care o voi prezenta acum, este cea de baza pentru mine. Pe aceasta o fac cel mai frecvent. Se spune ca painea trebuie sa se faca doar din apa si faina, eu nu tin cont de aceasta regula, asa ca daca tot imi permit sa fac paine de casa, apoi o fac dupa cum poftesc si dupa cum am constatat ca iese pufoasa si gustoasa.
Ingrediente
  • 1200 gr faina(clasica, macinata la tara)
  • 200 ml lapte
  • 50 gr drojdie proaspata(Budafok)
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura otet
  • 50 ml ulei
  • 500 ml apa
  • 1 lingura sare
Mod de preparare
Pregatim intai maiaua. Sfaramam drojdia intr-un bol, adaugam zaharul si le frecam cu o lingura de lemn, pana la diluare. Incalzim usor laptele si il adaugam peste drojdie, apoi punem o mana de faina si omogenizam. Acoperim bolul si lasam maiaua la crescut pana isi dubleaza volumul, maxim 10 minute daca drojdia este proaspata si buna. Cernem 1 kg de faina intr-un alt vas si ii facem o adancitura la mijloc unde vom pune uleiul amestecat cu otetul, apoi rasturnam maiaua crescuta.

Apa o vom incalzi usor si vom dilua sarea in ea. Punem apa in vasul in care a fost maiaua si il clatim, asta ca sa nu facem risipa de ingrediente. Turnam treptat, apa calduta, peste ingredientele din vas, adunand la mijloc si faina de pe margini. Amestecam bine totul, la inceput in vas, apoi rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata si incepem sa-l framantam, adaugand faina pana cand aluatul nu se va mai lipi de maini.

Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-1 Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-2

Punem aluatul inapoi in vas, il acoperim si il lasam la crescut pana cand isi va dubla volumul, apoi il impartim in doua si il trecem in tavi.

Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-3 Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-4

Il mai lasam si in tavi la crescut, pana cand isi va dubla din nou volumul, apoi vom coace painile la 180 de grade pentru 40 de minute, sau in functie de cuptorul fiecaruia.

Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-5 Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-6

NOTA:
  • Timpul de crestere al aluatului depinde intotdeauna de drojdia si faiana, folosite.
  • Otetul adaugat in compozitie, are rol de fragezire, asta se va observa mai ales a doua zi.
  • Si uleiul si laptele folosit la maia, ajuta la aspectul pufos al painii, dar atat otetul cat si uleiul sunt optionale.
Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-7
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
sos-de-rosii-pentru-iarna-14
vinete-la-borcan-5
Pulpa-miel-marinata-pregatita-aparatul-FoodSaver-8
Tigaie-picanta-pui-oua-posate-6
Smoothie-cu-fructe-de-padure-si-iaurt-cremos-5
pastrarea-prospetimii-lactatelor-cu-ajutorul-aparatului-pentru-vidat-foodsaver-3
pastrarea-prospetimii-carnii-cu-foodsaver-6
chiftelute-de-ton-cu-sos-de-iaurt-6
papricas-de-pui-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!