Postat: 05 ianuarie 2015 - Aperitive - comentarii
Pogacelele sunt bune si printre aperitive, si la pachetelul pentru serviciu sau scoala, dar si rontaite in fata televizorului vizionand emisiunea preferata!
Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 250 ml lapte
  • 600 gr faina
  • 1 ou + 1 albus
  • 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura otet
  • 50 ml ulei
  • 20 gr drojdie
  • 1 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • Umplutura:
  • 300 gr jumari de porc
  • un praf piper
  • chimen
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus ou +1 lingura lapte
  • chimen
Mod de preparare

Pentru aluat, frecam drojdia cu zaharul pana la lichefiere, apoi adaugam laptele caldut si o mana de faina. Omogenizam bine compozitia, acoperim vasul si lasam maiaua sa-si dubleze volumul, aproximativ 15 minute. Cand si-a dublat volumul, adaugam 1 ou plus un albus si un praf de sare, amestecam bine compozitia, apoi adaugam bicarbonatul stins in otet, uleiul si incepem sa incorporam faina. Framantam un aluat nu prea tare si nelipicios. Lasam aluatul la odihnit 15-20 de minute. Pentru umplutura trecem jumarile prin robot si le amestecam cu piper si chimen(dupa gustul fiecaruia). Intindem aluatul pe masa de lucru in foaie subtire cam cat muchia groasa a cutitului, iar peste foaie intindem pasta de jumari. Rulam foaia cat de strans putem si lasam ruloul la odihnit 10 minute, dupa care rupem fasii din el si le intindem usor cu sucitorul, dar nu prea mult, le ungem cu galbenus de ou diluat cu lapte si presaram chimen, apoi decupam forme rotunde sau stelute pe care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le coacem la 180 de grade pentru 25-30 de minute. Mie mi-au iesit multe si mi-am pierdut rabdarea sa le decupez, asa ca pentru ultima tava am taiat aluatul in fasii pe care le-am rasucit.

NOTA: De ce am adaugat si bicarbonat? Pentru ca, de obicei in aluaturi se pun doar galbenusurile, iar eu am adaugat si albusuri care au proprietatea de a intari preparatul, in timp. Bicarbonatul impreuna cu otetul mentin preparatele fragede, cateva zile. Pogacelele se pot servi ca aperitive, sau se pot consuma printre mese, alaturi de un pahar cu bere sau un pahar cu iaurt.

pogacele-1 pogacele-2 pogacele-3 pogacele-4 pogacele-5 pogacele-6 pogacele-7 pogacele-8 pogacele-9 pogacele-10

Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Pulpa-miel-marinata-pregatita-aparatul-FoodSaver-8
Salata-legume-rucola-piept-pui-7
Risotto-ciuperci-bacon-1
Prajitura-cu-ciocolata-si-visine-4
Lumaconi-cu-sardine-in-sos-tomat-4
Papanasi-amestec-branza-pesmet-9
Placinta-impletita-cu-carnati-7
chiftele-din-dovlecel-si-branza-de-burduf-preparate-la-cuptor-11
Cartofi-la-cuptor-cu-busuioc-si-gogosari-in-sos-de-rosii-5
Arhive
error: Conținutul este protejat!