Aceasta reteta este preparata pentru provocarea „Week-end cu spor” din luna aceasta, a carei gazada este Gina Bradea. Rasfoind retetarul cu prajituri de pe blogul Ginei, care este foarte vast si cuprinzator, tare greu mi-a fost sa aleg ce anume sa prepar de acolo, pentru ca toate erau pe placul meu. Dar m-am oprit la aceste rulouri pe care nu le-am mai preparat de ceva vreme si care ne plac tare mult, aromate cu multa scortisoara. Reteta Ginei este asemanatoare cu reteta stiuta de mine asa ca mi-a fost usor sa o prepar. Eu am redus usor cantitatile, cu precadere la zahar si mi-a lipsit anasonul, pe care nu l-am avut in casa, iar la cumparaturi nu am mai iesit, insa au iesit tare gustoase, pentru ca am folosit acel ingredient sugerat de Gina-iubire. Da, am presarat multa iubire pe tot parcursul procesului tehnologic, iubire care a fost impartasita si de cei care le-au savurat. Multumesc, Gina, pentru reteta minunata si pentru invitatia de a participa la aceasta provocare!
Ingrediente
  • Pentru aluat
  • 3 galbenusuri
  • 150 gr zahar
  • 1 lingurita sare
  • 250 ml lapte
  • 30 gr drojdie proaspata
  • 100 gr unt(65% grasime)
  • 1 lingurita untura solida
  • coaja rasa de lamaie
  • aprox. 800 gr faina
  • Pentru uns:
  • 100 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 2 linguri scortisoara
  • Pentru decor:
  • zahar pudra
Mod de preparare
Intr-un bol, sfaramam drojdia, adaugam o lingura de zahar peste ea si le frecam cu ajutorul unei linguri de lemn, pana se dilueaza. Incalzim jumatate din cantitatea de lapte, si il adaugam peste ingredientele din bol, apoi punem si o mana de faina si le amestecam pana obtinem o maia omogena. Acoperim bolul si lasam maiaua la crescut pana cand isi dubleaza volumul. Timpul de crestere depinde de cat de buna si de proaspata este drojdia, dar si de calitatea fainii. Eu folosesc faina macinata in morile de la tara, fara aditivi si alte cele. Si inca un aspect, laptele nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar usor caldut, altfel oparim drojdia si nu va mai creste aluatul in veci!
Intr-un alt bol, frecam galbenusurile cu putina sare, apoi adaugam untura si restul de zahar si frecam in continuare pana devin spumoase. Se poate folosi mixerul, dar eu din batrani stiu ca este recomandat sa folosim lingura de lemn, cu toate ca uneori nu tin cont de acest sfat si apelez la mixer, mai reduc din timpul de lucru cand ma grabesc. Cernem 3/4 din cantitatea de faina intr-un vas incapator si ii facem o adancitura la mijloc.
Rulouri-scortisoara-1
O alta regula la aluaturi este sa nu punem de la inceput toata faina indicata in reteta, in vasul de lucru. Cantitatea de faina folosita variaza in functie de tipul acesteia si de consistenta celorlalte ingrediente. De exemplu, ouale de tara(folosite de mine in cazul de fata), au galbenusul mai consistent decat cele din comert, laptele, poate fi mai diluat sau mai gros, asa ca trebuie avute in vedere aceste aspecte, la fiecare reteta in parte. Bun, fiind lamurite aceste aspecte, continuam povestea noastra. In adancitura din faina, turnam galenusurile, apoi maiaua crescuta. Incalzim restul de lapte si adaugam restul de sare in el. Turnam laptele pe rand in vasele in care am lucrat, ca sa le clatim, sa nu cumva sa risipim din ingrediente. Puteti sa o luati ca o gluma, dar eu asa fac, nimic nu arunc, totul costa bani. Turnam laptele treptat peste ingredientele din vas, tot la mijloc si amestecam bine totul, adunand la centru si faina de pe margini. Adaugam si o parte din untul topit, sa zicem cam 75%, restul il pastram pentru la final, cand framantam aluatul pe masa de lucru. Amestecam bine aluatul in bol, pana se incorporeaza toata faina, apoi daca aluatul este moale, mai adaugam din faina oprita si il rasturnam pe masa de lucru usor infainata. ne ungem mainile cu grasimea oprita si incepem sa framantam usor aluatul, pana cand nu mai este lipicios, adaugand faina si grasime atat cat va inghiti. Nu trebuie sa ne iasa un aluat tare ca de paine, este de fapt un aluat de cozonac.
Rulouri-scortisoara-2
Acoperim aluatul si il lasam la crescut la loc cald, aproximativ 40-45 de minute, sau chiar o ora, pana cand isi va dubla volumul. Veti observa in poza nr. 6 de la modul de lucru cum am icercat sa rup aluatul, sa i se vada textura. Intindem aluatul crescut, in foi ca la placinta, pe care le ungem cu untul moale, aproape topit(il lasam la temperatura camerei cat timp creste aluatul), iar peste unt presaram zahar si scortisoara. Eu am impartit aluatul in doua, ca sa pot intinde foile cat mai subtiri, cam de grosimea degetului mic. Taiem rulourile in bucati cam de 4-5 cm si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, la distanta unele fata de altele, ca sa le permitem extinderea in timpul coacerii.
Rulouri-scortisoara-3
Dam tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade. Acum, daca se doresc a fi lucioase, se pot unge la suprafata cu galbenus de ou, eu am preferat sa le las simple, pentru ca le-am pudrat cu zahar.
Rulouri-scortisoara-4 Rulouri-scortisoara-5
De asemeni, daca va plac foarte dulci, mariti cantitatea de zahar, ale mele sunt usor dulci, pentru ca noi nu mancam foarte dulce. Se pot servi unse cu diverse creme, sau simple, langa o cana de ceai sau o ceasca de cafea, dupa preferintele consumatorilor. Sunt foarte bune, puternic aromate cu scortisoara si pot fi chiar baza unui pachetel de scoala sau de serviciu.
Rulouri-scortisoara-7
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Chiftele-amestec-legume-carne-7
Prajitura-Deliciu-cu-caramel-8
pancakes-cu-morcovi-si-nuci-13
depozitare-nuci-mere-cu-ajutorul-FoodSaver-FFS002X-6
mere-la-borcan-pentru-placinta-4
Ciorba-varza-murata-rasol-porc-afumat-2
placinta taraneasca cu branza (5)
iahnie-de-fasole-de-post-9
Ciuperci-umplute-cu-legume-in-sos-de-rosii-5
Arhive
error: Conținutul este protejat!