Cred ca pentru toti, aceasta este prajitura copilariei. Cu ani in urma o faceam frecvent, era si inca este una dintre prajiturile preferate ale sotului. Varianta aceasta este cea mai simpla, de la un timp mie imi place s-o fac in diverse combinatii, fie inlocuiesc untul cu mascarpone sau cu o crema de branza, fie adaug ceva fructe in crema, fie prepar crema cu galbenusuri, etc.
Ingrediente
 
  • Pentru aluat(4 foi – tava: 27/39 cm):
  • 2 oua
  • 6 linguri zahar
  • 12 linguri ulei
  • 12 linguri lapte
  • 600-650 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
  • 1 varf cutit sare
  • 2 lingurite esenta de lamaie
  • Pentru crema:
  • 1200 ml lapte
  • 12 linguri faina
  • 6 linguri zahar
  • 1 varf cutit sare
  • coaja si zeama de la o lamaie mica
  • 250 gr unt(82%) – Pilos folosesc eu, de la LIDL
Mod de preparare
Pentru aluat, spargem cele doua oua intr-un bol si adaugam peste ele sarea si zaharul rasnit. Mixam bine totul pana se dilueaza zaharul, apoi adaugam uleiul, laptele si esenta, amestecam bine totul si incepem sa incorporam faina pe care am cernut-o impreuna cu praful de copt si bicarbonatul. Cand aluatul se ingroasa il rasturnam pe masa infainata si il mai framantam putin pentru omogenizare. Punem aluatul intr-o punga de celofan si il lasam la odihnit 35-40 de minute, dupa care il impartim in patru parti. Fiecare parte de aluat o intindem pe masa infainata intr-o foaie cat dimensiunea tavii, apoi o rulam pe sucitor si o transferam pe dosul tavii unse cu putin ulei. Coacem fiecare foaie in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, cate 3-5 minute. Lasam foile la racit.
Prajitura-Alba-ca-zapada-reteta-clasica-1
Pentru crema, amestecam intr-un vas cu peretii dubli, faina, zaharul sarea si coaja de lamaie, apoi diluam totul cu putin lapte rece. Restul de lapte il punem pe foc si il vom turna fierbinte si treptat, peste faina diluata, amestecand continuu sa se uniformizeze compozitia. Punem vasul pe foc si fierbem crema, amestecand-o continuu, pana incepe sa faca basicute si se ingroasa ca o budinca. Dam crema la rece, punand o folie alimentara peste ea, ca sa nu prinda crusta. Scoatem untul din frigider si il lasam sa se inmoaie la temperatura camerei, apoi il vom mixa impreuna cu crema racita, punand cate putina crema peste unt si picurand in acelasi timp si zeama de lamaie, pana se omogenizeaza. Impartim crema in trei parti egale. Asezam prima foaie de aluat in tava, intindem uniform peste ea prima parte de crema, acoperim cu a doua foaie si o presam usor si tot asa, culminand cu ultima foaie.
Prajitura-Alba-ca-zapada-reteta-clasica-2
Acoperim prajitura cu folie si punem o greutate deasupra pentru a o presa. Punem un tocator mai mare sau un dictionar. Eu am un almanah turistic mare si greoi, care tare bine se incadreaza peste prajitura. Dam prajitura la rece pentru cel putin 4 ore, apoi o putem portiona. Cel mai bine se portioneaza daca o lasam de pe o zi pe alta, dar la mine regula asta nu tine, poate doar daca fac prajitura pe ascuns, sa nu o vada pofticiosii. Pudram prajitura cu zahar si servim cu pofta.
Prajitura-Alba-ca-zapada-reteta-clasica-3
Prajitura-Alba-ca-zapada-reteta-clasica-4
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Lumaconi-cu-sardine-in-sos-tomat-4
Orez-varza-calita-carne-pui- multicooker-5
Pasta-fasole-bacon-sos-ceapa-8
Tort-Sah-biscuiti-fructe-confiate- rahat-nuca-9
Salata-bulgareasca-11
Prajitura-Revani-cu-mure-6
pizza-bread-8
Mancare-de-ciuperci-praz-specialitati-porc-afumate-7
Chifle-unt-seminte-susan-5
Arhive
error: Conținutul este protejat!