Postat: 09 aprilie 2015 - Cozonac - comentarii
Mama mea adora aroma de rom la cozonac, mereu imi spunea ca daca nu pune esenta de rom din belsug, simte ca nu este cozonac. De data aceasta am facut si eu ca ea si au iesit niste cozonaci tare aromati. In plus fata de o reteta obisnuita am mai adaugat un ingredient: smantana. Daca mi-a placut mult compozitia de paine cu iaurt am zis de ce sa nu incerc si la cozonac, insa am ales smantana. Au iesit foarte pufosi si inclin sa cred ca un mare aport l-a avut smantana.
Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 6 galbenusuri
  • 200 gr zahar
  • 4 linguri smantana
  • 200 ml ulei
  • 500 ml lapte
  • 1 lingurita sare
  • 50 gr drojdie proaspata
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • coaja rasa de la 1/2 portocala
  • 1 sticluta esenta de rom
  • 1 kg faina
  • Pentru umplutura:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri nuca macinata fin
  • 150 gr nuca taiata grosier
  • 1 varf lingurita sare
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita lapte
Portii: 3; Timp de preparare: aproximativ 120 minute
Mod de preparare
De precizat este, ca toate ingredientele trebuiesc tinute la temperatura camerei cu cel putin 1 ora inainte de inceperea prelucrarii lor. Faina trebuie cernuta intr-un vas pentru a deveni pufoasa. Intr-un bol frecam drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza, apoi adaugam putin lapte caldut si o mana de faina. Omogenizam bine totul, acoperim bolul si lasam aceasta maia la crescut la loc caldut cel putin 15 minute. Intre timp amestecam galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar(eu l-am rasnit), o parte din ulei si smantana. Restul de lapte il vom incalzi putin. si vom dizolva in el restul de zahar. Facem o adancitura in mijlocul fainii si turnam acolo maiaua, apoi amestecul de galbenusuri cu ulei si smantana, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta de rom si incepem sa incorporam din faina de pe margini picurand din cand in cand si lapte caldut. Oprim o parte din ulei pentru la finalul operatiunii, iar restul il vom adauga la aluatul care se formeaza. Cand aluatul devine vascos, nu mai adaugam faina. Ungem masa de lucru cu uleiul oprit si rasturnam aluatul pe masa. Incepem sa framantam tot ungand masa cu ulei pana la epuizarea acestuia. Aluatul trebuie sa fie bine unsuros, astfel ca daca il vom pune pe o coala de hartie, aceasta sa se unga bine. Punem aluatul inapoi in vas, il acoperim si il lasam la crescut la loc cald, aproximativ 30-40 de minute.

cozonac-aroma-rom-1

  Pentru umplutura, mixam albusurile cu zaharul si putina sare, apoi adaugam cacaoa si nuca macinata. Impartim aluatul in trei parti pe care le vom intinde pe masa de lucru cu ajutorul sucitorului si le vom unge cu compozitia de albusuri, iar deasupra presaram nuca taiata. Rulam foile si le asezam in tavile unse cu ulei sau tapetate cu hartie de copt.

cozonac-aroma-rom-2 cozonac-aroma-rom-3

  Acoperim aluaturile din tavi si le lasam din nou la crescut pana cand depasesc margine tavii, dupa care ungem aluaturile deasupra cu galbenus de ou amestecat cu lapte. Introducem tavile in cuptorul preincalzit si coacem cozonacii la 180 de grade pentru 40-45 bminute, sau in functie de cuptorul fiecaruia.

cozonac-aroma-rom-4 cozonac-aroma-rom-5

Spor si pofta buna!

NOTE:

  • Este recomandat ca pe parcursul cresterii aluatului, sa nu scada temperatura in camera de lucru.
  • Cantitatea de faina folosita, variaza in functie de tipul acesteia(eu am folosit faina de tara, proaspat macinata).
Etichete: , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
parada-traditie-si-gastronomie-romaneasca-7
Placinta-impletita-cu-carnati-7
DSCF3117
Mancare-spanac-leurda-8
chiftele-in-sos-de-rosii-cu-ardei-copt-4
Friganele-9
Pere-umplute-in-aluat-8
Cosulete-foietaj-oua-carnati-7
tocana-de-fasole-verde-pentru-iarna-8
Arhive
error: Conținutul este protejat!