Din seria preparatelor la multicooker, foarte reusit a fost acest cozonacel cu umplutura de mere! Am facut doi astfel de cozonaci, unul l-am dat mamei soacre, iar celalalt s-a mancat imediat, cald. Se poate coace la fel de bine si in cuptor.
Ingrediente
  • Pentru aluat(2 cozonaci)
  • 2 oua
  • 200 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 100 ml ulei
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 lin gurite esenta de lamaie
  • 20 gr drojdie
  • cca. 400 gr faina
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere
  • 3 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 linguri gris
  • 2 lingurite scortisoara
Portii: 2; Timp de preparare: sub 90 minute
Mod de preparare
Pregatim mai intai umplutura. Merele curatate de cotoare le dam pe razatoare cu coaja cu tot. Le punem intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul si amestecam in ele pana isi schimba culoarea si se formeaza sirop. Ridicam vasul de pe foc, adaugam peste mere, scortisoara, zaharul vanilat si grisul si dam vasul la rece pana pregatim aluatul. Pentru aluat, frecam drojdia cu o lingura de zahar si o diluam cu 100 ml lapte caldut. Adaugam si o mana de faina, omogenizam si acoperim vasul, lasand astfel maiaua rezultata sa-si dubleze volumul. Spargem ouale intr-un bol, adaugam peste ele zaharul si putina sare si le mixam pana devin spumoase, apoi adaugam uleiul, coaja si esenta de lamaie si maiaua crescuta si incepem sa incorporam faina si restul de lapte caldut. Framantam un aluat nu prea tare, dar nelipicios pe care il acoperim si il lasam la crescut 15 minute. Impartim aluatul in doua si la fel compozitia de mere.
Intindem prima parte de aluat cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie de grosimea degetului mic. Peste foaie intindem jumatate din compozitia de mere si rulam foaia. Taiem rotocoale de cca 2 cm pe care le asezam in vasul multicookerului, uns in prealabil cu putin ulei.

Cozonac -trandafir-cu-mere-1 Cozonac -trandafir-cu-mere-2 Cozonac -trandafir-cu-mere-3 Cozonac -trandafir-cu-mere-4

Punem vasul in aparat si il mai lasam asa cam 10 minute pentru a-si mai mari volumul, aluatul. Conectam aparatul la sursa de curent si setam programul BAKE pentru 45 minute la 150 de grade. Cu 15 minute inainte de expirarea timpului am intors cozonacul pe partea cealalta pentru o rumenire si o coacere uniforma.

Cozonac -trandafir-cu-mere-5 Cozonac -trandafir-cu-mere-6

Procedam in acelasi mod si cu al doilea cozonac. Foarte bun a iesit, putin dulce aluatul, iar umplutura putin acrisoara. Nu am apucat sa il portionez frumos, deoarece pofta a fost foarte mare si s-a rupt in rotocoale.

Cozonac -trandafir-cu-mere-7 Cozonac -trandafir-cu-mere-9

   
Etichete: ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!