Postat: 18 aprilie 2015 - Prăjituri - comentarii
Sa mai spun ca ador prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii? Sunt tare bune si imi place ca se portioneaza frumos, uniform, mai ales daca avem rabdare sa taiem prajitura a doua zi. :))
Ingrediente
  • Pentru 3 foi(tava 27/39 cm):
  • 2 oua
  • 15 linguri zahar
  • 15 linguri apa
  • 10 linguri ulei
  • sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu(rasa)
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 lingurita otet
  • 750-800 gr faina
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 1200 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 12 linguri faina
  • 250 gr mascarpone
  • In plus:
  • 400 gr gem de prune acrisor
  • zahar cu aroma de vanilie pentru pudrat
Portii: 24; Timp de preparare: sub 60 minute
Mod de preparare
Pentru foi, punem zaharul, intr-un vas cu pereti dubli, la caramelizat. Amestecam frecvent in el sa nu se arda si sa devina amar. Punem si apa la incalzit. Cand zaharul s-a topit, adaugam apa si amestecam bine, avand grija sa nu ne arda vaporii fierbinti. Eu folosesc o lingura cu coada mai lunga. Lasam vasul pe foc pana cand se topeste tot zaharul care intre timp se solidifica si ma enerveaza pe mine. :))) Am incercat si cu apa rece si cu apa calda, tot se solidifica o parte din zahar. Apoi dam siropul de zahar ars la rece. Ouale le mixam impreuna cu un varf cutit sare, apoi adaugam uleiul si siropul de zahar ars si omogenizam bine totul. Intr-o cescuta punem bicarbonatul si praful de copt si turnam peste ele o lingura de otet. Amestecam pana se dilueaza si turnam amestecul peste ingredientele din vas. Incepem sa incorporam faina, putin cate putin, amestecand aluatul mai intai in vas, apoi il rasturnam pe masa de lucru infainata. Ne oprim din a adaugam faina atunci cand aluatul devine compact si va fi usor, foarte usor lipicios. Atentie! Nu punem faina pana se intareste aluatul prea rau si sa nu mai fie lipicios, vom avea probleme cu el la intinderea foilor. Trebuie sa fie usor moale. Lasam aluatul la odihnit 30 de minute, timp in care el se mai intareste si o sa vedeti ca nu va mai fi lipicios. Impartim aluatul in trei parti, pe care le intindem in foi, pe masa unsa cu putin ulei, sau infainata. Eu mai repede o ung si ma ajuta mult la intinsul foii. Transferam foile pe dosul tavii, rulandu-le pe sucitorul de aluaturi si le coacem cate 3-5 minute la 180 de grade.
prajitura-foi-caramel-1
Pentru crema, frecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul si putina sare, pana devin cremoase, apoi adaugam treptat faina si cate putin lapte rece pana obtinem o compozitie omogena. Restul de lapte il punem la incalzit si il adaugam, treptat si fierbinte, peste restul ingredientelor. Punem vasul la foc mediu si amestecam in el continuu pana obtinem o crema groasa, aproape ca budinca. Lasam crema sa se raceasca bine, apoi o vom mixa impreuna cu mascarponele, esenta si zaharul vanilat.
prajitura-foi-caramel-3
prajitura-foi-caramel-4
Asezam o foaie in tava, o ungem cu gem acrisor si intindem peste ea jumatate din crema. Acoperim cu a doua foaie si presam usor, apoi o ungem cu gem si intindem restul de crema. Adaugam si ultima foaie, acoperim tava cu folie si punem o greutate deasupra.
prajitura-foi-caramel-2
Portionam a doua zi, de preferinta. Marginile le putem decupa in cateva ore ca sa ne satisfacem pofta. 😀
prajitura cu foi caramelizate (12)
prajitura-foi-caramel-5
Ornam prajitura cu zahar, eu am mers pe aroma de vanilie ca ne place. Pofta buna!
prajitura-foi-caramel-8
NOTA: Albusurile ramase de la crema, le vom pune in vas de plastic cu capac, sau in punga si le vom da la congelator. Le scoatem cand dorim sa facem o alta prajitura. Otetul poate fi inlocuit cu zeama de lamaie. Eu am pus otet, pentru ca am folosit si albusurile la aluat, de obicei se folosesc doar galbenusurile, dar nu-i gresit nici asa. Se spune ca albusurile intaresc aluatul dupa cateva zile. Peste gemul de prune se poate presara si scortisoara. Daca gemul este dulce, inlocuiti la crema, vanilia cu lamaie(coaja si zeama) si obtineti crema acrisoara. prajitura-foi-caramel-6 Sper sa va placa si sa va fie de folos reteta mea de  prajitura cu foi caramel!
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!