” Foitajul (aluat franțuzesc) este un produs de patiserie originar din Franța, inventat în secolul al XVII-lea de către Claudius Gele, un ajutor de patiser, care având tatăl bolnav și necesitând un regim alimentar; fiul a hotărât să-i pregătească o pâine mai specială dintr-un aluat format din făină, unt, oțet, sare și apă; pe care l-a pliat și turat de 10 ori, după care l-a pus la copt.” – by Wikipedia. Eu ma abat de la aceasta regula, iar acest aluatil facde peste 20 de ani si imi reuseste de fiecare data. Reteta o am de la o fosta colega de serviciu, de cand eram eu mica….. ce mult e de atunci! :)))) Pe atunci o faceam cu margarina, dar acum o prepar cu unt cu 65 % grasime. Din acest aluat ies lejer doua foi coapte pe dosul unei tavi de 28/40 cm, sau depinde cum il doreste fiecare, mai intins, sau mai inalt.
Ingrediente
  • 200 gr unt 65%
  • 9 linguri ulei
  • 11 linguri apa
  • 1 lingurita otet
  • 1 ou
  • 1/2lingurita sare
  • faina cat cuprinde
  • Optional:
  • 1 lingurita zahar
  • arome
Mod de preparare
Punem untul intr-un vas, la foc mic si il lasam sa se topeasca, apoi luam din el 9 linguri si le punem in bolul in care vom lucra aluatul. Peste untul ramas pe foc adaugam cele 9 linguri de ulei, iar cand incepe sa fiarba pe margini, adaugam o mana de faina si amestecam energic pana se omogenizeaza apoi ridicam vasul de pe foc. Va rezulta o ciulama usor fluida, pe care o lasam sa se raceasca. Peste cele 9 linguri de unt pe care le-am dat deoparte, adaugam 1 ou, sare, zahar, otet si apa si amestecam bine, apoi incepem sa incorporam treptat faina. Lucram mai intai in vas, apoi cand se ingroasa, rasturnam aluatul pe masa infainata si il mai framantam pana cand nu se mai lipeste de maini. Va rezulta un aluat usor moale si foarte elastic. Elasticitatea aluatului se datoreaza in primul rand oului, mai ales albusului, apoi depinde si de calitatea celorlalte ingrediente, unt, faina. Eu folosesc unt Pilos de la LIDL si faina de casa. Mie mi-au intrat aproximativ 500 gr de faina, proaspat macinata.
Aluat-foietaj-1 Intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, pe masa infainata, intr-o foaie cat mai subtire. Peste jumatate din foaia de aluat, intindem jumatate din ciulamaua racita, apoi pliem jumatatea cealalta de aluat peste ea. Ne ajutam de sucitor, ruland capatul liber al foii de aluat pe el si aducandu-l apoi peste partea unsa cu ciulama. Presam usor cu mainile, apoi ungem din nou jumatate de aluat cu jumatate din cantitatea de ciulama ramasa si pliem iarasi jumatatea neunsa peste ea si tot asa pana cand nu mai putem plia aluatul si terminam ciulamaua.
Aluat-foietaj-2 Invelim aluatul asa pliat in folie si il dam la frigider 1-2 ore pana cand se intareste ciulamaua printre foile de aluat. Apoi il putem folosi la placinte, sau prajituri.
Aluat-foietaj-3 Aluat-foietaj-4
Se poate si congela si se va scoate atunci cand avem nevoie de el.
Aluat-foietaj-5 Aluat-foietaj-6
Sper sa va fie de folos reteta me de aluat de foietaj!
Etichete: , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Tort-fructe-compot-1
Chec-marmorat-cu-glazura-de-ciocolata-9
Cupcakes-In-The Pink-With-Cherries-10
Ardei-umpluti-in-sos-de-rosii-cu-leurda-5
placinta-cu-ton-si-legume-mexicane-8
Prajitura-Trandafir-12
trandafir-cu-nuca-si-gem-de-caise-6
cornulete-fragede-cu-rahat-11
Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-9
Arhive
error: Conținutul este protejat!