Postat: 25 mai 2015 - Porc - comentarii
Se stie ca pe vremuri, cand clasele sociale se divizau in boieri si saraci, mamaliga era cunoscuta ca „painea saracului”, painea propriu zisa existand doar pe mesele boierilor. Pe atunci, boierii considerau ca, a manca mamaliga este ceva rusinos, iar copiii acestora ii numeau pe copiii saracilor „mamaligari”. Aceste istorisiri mi-au ramas in minte din scoala generala, cand stateam la povestit cu profesoara de istorie despre mosii si stramosii nostri. Pe vremurile acelea, inca aveam colegi care veneau cu mamaliga in pachetul din ghiozdan si da, mi-e jena sa va spun, dar mi se parea ceva rusinos la vremea aceea sa ma duc cu mamaliga la pachet…. In zilele noastre cand mamaliga a devenit mancare traditionala, ne mandrim cu ea si cred ca nu exista casa in care sa nu se prepare si sa se serveasca in diferite combinatii. Mancarea „Taci si-nghite” este din zona Moldovei, in Ardeal o regasim sub denumirea „Paturi”, iar in alte zone sub denumirea de „Mamaliga in straturi” Aceasta mancare a aparut din dorinta de a imbunatati rusinoasa mamaliga, inlocuind apa cu laptele, iar ca ingrediente adiacente folosind branzeturi de oaie si oua. Ulterior, reteta s-a modernizat, adaugandu-se, in special pe timp de iarna, carnati de casa si sunculita afumata. Am vazut in unele retete chiar si cartofi prajiti, o adevarata bomba calorica, dar bunaaaa, buna rau de tot. Zau ca merita incercata, chiar daca ingrasa! :))))) In aceasta reteta eu am folosit branza de burduf de la Rucar, o specialitate traditionala romaneasca cu care ne mandrim, carnati afumati de Plescoi, inca o specialitate traditionala romaneasca de care suntem mandri si am imbunatatit-o folosind oua de prepelita de la Ferma de prepelite japoneze Fundeni. Mi-au placut in mod deosebit ouale de prepelita, se preteaza mult mai bine decat ouale de gaina, pentru ca sunt micute si se orneaza frumos mamaliguta, albusul mi se pare mai dens decat al celor de gaina, in sensul ca nu s-a intins in momentul spargerii si a ramas pur si simplu langa galbenus, iar galbenusul mi se pare ceva mai gustos si mai colorat fata de galbenusurile oualelor de gaina din comert. Multumesc pe aceasta cale, proprietarului fermei de prepelita, care prin bunavointa de apreciat, ne-a trimis, mie si altor bloggeri culinari drept cadou, un colet cu 120 de oua pe care sa le testam in diverse preparate, in cadrul proiectului Traditie si gastronomie romaneasca, proiect lansat de Gina Bradea. Multumesc, Gina, pentru onoarea de a participa la acest minunat proiect in care promovam traditiile romanesti si multumesc Mihai Dumitru, pentru cadoul minunat! Iar Gina, in marinimia ei s-a gandit si la voi, cititorii nostri si va ofera posibilitatea testarii acestor oua de prepelita, inscriindu-va la un frumos concurs pe blogul ei, Pofta buna.com Intrati, cititi si urmatii pasii care se cer, ca puteti sa sa aflati printre norocosii castigatori!
Ingrediente
  • Pentru mamaliga:
  • 1 l lapte proaspat de vaca
  • 300 gr malai proaspat de tara
  • 1 lingurita sare grunjoasa
  • 25 gr unt
  • Pentru straturi:
  • 150 gr branza de burduf, de Rucar
  • 4 buc carnati de Plescoi, afumati
  • 1 lingura untura solida, pentru prajit carnatii
  • 8 oua de prepelita
  • In plus:
  • 15 gr unt, pentru uns forma de copt
  • Smantana, pentru servit
Portii: 6; Timp de preparare: 60 minute
Mod de preparare
Ne facem lista de ingrediente in gand si aducem toate ingredientele pe masa de lucru si le pregatim. Incepem cu carnatii, pe care ii feliem pe rotund si ii prajim in untura, cateva minute bune, invartindu-i de pe o parte pe cealalta, apoi ii punem intr-o sita la scurs. Daca nu avem untura ii putem praji si in ulei, dar devin mai uscati si parca nu mai au acelasi gust, parerea mea. Branza de burduf, o sfarama intr-un vas sa fie pregatita, cand mamaliga va fi gata. Malaiul il cernem bine prin sita de malai, pentru a deveni fin si fara tarate sau alte impuritati, mai ales in cazul meu care am folosit malai macinat proaspat in moara de la sat. Punem laptele intr-un vas, pe foc mediu si adaugam o lingurita de sare in el. Il lasam sa se incalzeasca putin, apoiadaugam o mana de malai bine cernut inainte, si amestecam energic cu o paleta de lemn, sau un facalet, pentru a nu se forma cocoloase, iar cand incepe sa faca basicute, adaugam si restul de malai, in ploaie si amestecam continuu. Lasam mamaliga la foc incet aproximativ 20 de minute si amestecam in ea continuu, pentru a nu se lipi de peretii vasului si pentru a se fierbe malaiul uniform. De la bunica mea stiu asa: cand mamaliga incepe sa se desfaca de pe facalet, atunci inseamna ca este fiarta. Oprim focul si adaugam untul taiat bucatele si il amestecam bine in mamaliga pana se topeste si se uniformizeaza frumos mamaliga. Ungem peretii unui vas termorezistent cu cele 15 gr de unt si intindem in el 1/3 din mamaliga. Asezam branza de burduf peste mamaliga, apoi intindem iar 1/3 din mamaliga, peste branza. Asezam carnatii pe toata suprafata mamaligii si ii acoperim cu restul de mamaliga. Cu o lingura trecuta prin apa, facem niste adancituri in mamaliga, atatea cate oua folosim. Spargem ouale si le punem pe rand in adanciturile din mamaliga, apoi dam vasul la cuptor, la 180 de grade, pana cand albusul oualelor se prepara, inchegandu-se bine. Galbenusul poate sa ramana mai moale, dar albusul trebuie sa fie bine preparat. In bucatariile moderne se rade si putin cascaval deasupra, dar eu nu am folosit, pentru ca am vrut sa se vada frumos, toate ouale de prepelita, pentru ca ele au fost vedetele acestei retete. Servim mamaliguta in straturi, calda si cu smantana alaturi. Va doresc spor si pofta buna, dar va recomand sa mancati ponderat, este o mancare super calorica! 🙂

Taci-si-nghite-1 Taci-si-nghite-2 Taci-si-nghite-3 Taci-si-nghite-4 Taci-si-nghite-5 Taci-si-nghite-6 Taci-si-nghite-7 Taci-si-nghite-8

 
Etichete: , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Savarine-din-aluat-dospit-10
Placinta-branza-dovlecel-7
Biscuiti-aperitiv-sunca-presata-cascaval-9
gogosi-cu-lingura-8
Mancare-mazare -gnocchi-carnati-10
Fasole-verde-cu-usturoi-8
Tocanita-de-rosii-cu-ardei-copti-si-carne-de-curcan-4
Tocanita-ciuperci-piept-pui-8
Cartofi-la-cuptor-cu-busuioc-si-gogosari-in-sos-de-rosii-5
Arhive
error: Conținutul este protejat!