Postat: 12 iunie 2015 - Aperitive - comentarii
   

Se spune că regiunea Moldova, este cea mai săracă zonă a ţării noastre. Dar se mai spune și că moldovencele sunt cele mai aprige, cele mai pricepute și cele mai bune gospodine. Aaaa și să nu uităm, cele mai frumoase femei. Am cunoscut și eu câteva femei moldovence de la care am învățat multe trucuri și retete culinare. Unele nu mai sunt în viață, însă amintirile lor mi-au ramas vii și încerc să duc mai departe povețele și mai cu seamă rețetele dobândite de la ele, chiar dacă nu sunt moldoveancă la origine. Ceea ce îmi place la moldoveni, în general, este că au un sistem de valori bine definit, bazat pe cultura străveche a acestei zone pe care o duc mai departe din generație în generație. Dacă în alte zone ale țării încep să dispară anumite tradiții și obiceiuri străvechi, în Moldova, se pare că încă dăinuie și sunt respectate, mai cu seamă cele din preajma sărbătorilor bisericești sau câmpenești. Printre sistemele de valori se numără și alimentația tradițională, originalitatea rețetelor culinare și a procedeelor de preparare a acestora, existând încă în această zonă meșteșugari populari cum ar fi: pescarii, apicultorii, legumicultorii, morarii, storcătorii de ulei și de vin, brutarii, cofetarii, măcelarii, pastramagiii, etc, dar și meșteșugari complementari ai artei culinare cum ar fi: olarii, țesătorii, dogarii, lingurarii etc. În bucătăria tradițională moldovenească, cel mai des întâlnit ingredient este făina de porumb. Acest ingredient îl regăsim în diversele preparate cu mămăligă, dar și la plăcinte dulci sau sărate. Și tot răsfoind rețetarul cu plăcinte moldovenești, m-am oprit la Alivenci. Aceste plăcinte mai sunt cunoscute și sub denumirea de plăcinta ciobanului și au în componență brânza de oaie, ouă și mălai. Eu am folosit la această rețetă ouă de prepeliță, primite de Microferma de prepelițe Fundeniprin intermediul proiectului lansat de Gina Bradea, Tradiție și gastronomie românească.

Mulțumesc pe această cale, atât Ginei pentru minunatul proiect, cât și lui Mihai Dumitru, pentru ouăle de prepeliță, proaspete, bune și de calitate, de la prepelițe crescute în mod pe cât de natural posibil. Îmi plac tare mult aceste oușoare, conferă o textură aparte preparatelor, îmi par mai dense, atât galbenușul cât și albușul, nu se împrăștie atunci când sunt sparte. Iar aceste Alivenci sunt delicioase, mai ales servite calde și cu multă smântână!

Ingrediente

 
  • 400 gr brânză oi
  • 100 gr mălai
  • 300 ml lapte dulce
  • 12 ouă de prepeliță
  • 50 gr unt
  • 50 gr făină
  • un praf sare
  • smântână pentru servit
  • 10 gr unt pentru uns forma
Mod de preparare
Punem laptele pe foc împreună cu untul și le lăsăm să atingă punctul de fierbere, apoi adăugăm mălaiul, amestecăm de câteva ori, ridicăm vasul de pe foc și lăsăm compoziția să se odihnească până preparăm restul ingredientelor.
Sfărâmăm brânza într-un bol, sau o dăm pe răzătoare. Spargem ouăle peste ea și amestecăm bine totul. Adăugăm și mălaiul ușor fierbinte, omogenizăm și apoi adăugăm treptat, făina. Asezonăm cu sare dacă mai este cazul, tapetăm o tavă cu unt și întindem compoziția de placintă în ea. Dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau în funcție de cuptorul fiecăruia, până se rumenește puțin la suprafață.   Porționăm plăcinta caldă și o servim cu smântână din abundență. Este prima dată când prepar această placintă și pot să vă spun ca m-a cucerit. De servit, am servit cândva demult, de la o doamnă moldoveancă, o mătușă care acum nu mai este printre noi. De fapt de la ea am auzit de multe din mâncărurile tradiționale moldovenești. Sursa mea de inspirație o găsiți aici.
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-7
tort-ecler-vanilie-capsuni-9
mancare-de-mazare-cu-dovlecel-si-costita-afumata-11
Friganele-9
placinta-taraneasca-cu-dovleac-8
Praline-Tiramisu-6
Piept-de-pui-ciuperci-sos-branzeturi-9
dulceata-de-coacaze-negre-7
Pui-legume-orez - Slow-Cooker-CROCK-POT-10
Arhive
error: Conținutul este protejat!