Chiftelele fac parte din preparatele traditionale romanesti si sunt foarte des intalnite in toate regiunile tarii. Chiftelele prin definitia lor ar trebui sa contina carne tocata, dar au fost adaptate dupa gusturile si specificul regional, acestea pot conține pâine înmuiată în apă sau lapte, cartofi si alte legume date prin razatoare, orez, peste, ou, condimente, pesmet etc. Sunt servite fie ca aperitive, fie langa o garnitura de cartofi, pilaf, sau cu diverse sosuri. Chiftelele se mai gasesc si sub denumirea de piftele sau parjoale, in functie de forma, dimensiunea si modul de preparare. Eu am ales a prepar de aceasta data chiftele de peste si anume de ton din conserva. Tonul este specie de peste care in trecut se putea pescui si in apele Marii Negre, dar din cauza pescuitului excesiv a ispărut din Marea Neagră, iar acum poate fi pescuit in Marea Mediterana si in ceane. Tonul, ca si alte specii e peste, reprezinta o importanta sursa de Omega-3. Acesti acizi grasi, au iverse beneficii asupra organismului uman prin protejarea: sistemului cardiovascular, plamanilor (impotriva astmului), creierul ( impotriva bolii lzheimer si declinul cognitiv) si articulatiilor (impotriva artritei), dar fera si o protectie anti-cancer. Pe anga ton, am mai folosit si boabe de porumb dulce, tot din conserve, primite e la SunFood Fructe si Legume, in urma unui concurs la care am participat. Si ompletez lista ingredientelor cu minunatele oua de prepelita, primite de Microferma de prepelite Fundeni,oua proaspete de la prepelitesanatoase, crescute intr-un mod cat mai natural. Multumesc pe aceasta cale, celor care au facut ca preparatele mele sa fie gustoase si delicioase: Mihai Dumitru, pentru ouale de prepelita, SunFood Fructe si Legume, pentru conservele minunate si Ginei Bradea pentru provocarea „Traditie sigastronomie romaneasca” la care particip cu aceasta reteta.
Ingrediente
  • 2 conserve ton in ulei de masline
  • 1 conserva porumb dulce
  • 8 oua de prepelita
  • 1 ceapa rosie
  • 3 linguri pesmet
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • zeama de la 1/2 lamaie
Mod de preparare
Amestecam intr-un bol boabele de porumb bine scurse de lichid, fileul de ton scurs, dar usor uns si stropit cu zeama de lamaie, ceapa rosie taiata solzisori si ouale de prepelita. Presaram peste acest amestec cate un praf de piper si unul de boia, apoi omogenizam adaugand treptat si pesmetul. Formam din aceasta compozitie niste sfere cat o nuca pe care le asezam in forme de briose si le coacem pentru 20-25 de minute la 180 de grade. Le servim calde sau reci, stropite cu zeama lamaie. Sunt tare bune si de efect!
Chiftele-ton-porumb-dulce-oua-prepelita-1 Chiftele-ton-porumb-dulce-oua-prepelita-2 Chiftele-ton-porumb-dulce-oua-prepelita-3 Chiftele-ton-porumb-dulce-oua-prepelita-4 Chiftele-ton-porumb-dulce-oua-prepelita-5 Chiftele-ton-porumb-dulce-oua-prepelita-6
Chiftele-ton-porumb-dulce-oua-prepelita-7
Etichete: , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
guguluf-banane-5
Paine-de-casa-cu-iaurt-6
Risotto-ciuperci-bacon-1
Ciulama-pui-dovlecel-11
crutoane-aromate-9
Ciorba-ciolan-afuma-galuste-cartofi-zeama-varza-5
Prajitura-aluat-fraged-bezea-ciocolata-ananas-12
Ciorba-varza-afumatura-porc-6
Pulpa-miel-marinata-pregatita-aparatul-FoodSaver-8
Arhive
error: Conținutul este protejat!