Imi place sa particip la“Provocarea secreta”, asa am mai descoperit si eu alte bloguri cu retete fel si fel, delicioase si frumos prezentate. Pentru provocarea din luna iunie, gazduita de blogul Kadiei Yusupova, mi s-a repartizat spre inspiratie blogul Ceraselei Badr El-Din, un blog frumos cu retete una si una, blog pe care l-am rasfoit cu mare placere. Si m-am oprit la aceasta reteta de chiftele, fiind prima data cand prepar chiftele din peste. De mult aveam in plan sa prepar astfel de chiftele ca le-am vazut pe diverse bloguri si m-au tentat. Foarte bune au iesit, le voi repeta cat mai curand, in cantitate mai mare si le pun pe listele pentru mesele de sarbatori, se preteaza foarte bine si inlocuiesc clasicele chiftele. Multumesc, Cerasela, pentru inspiratie, de acum inainte iti voi vizita cu mare drag blogul! Multumesc, Kadia, pentru gazduire!
Ingrediente
  • Pentru chiftele:
  • 3 conserve file de ton in suc propriu
  • 1 ceapa rosie
  • 2 oua
  • 4-5 fire patrunjel verde
  • coaja de la 1/2 lamaie
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 3 linguri pesmet
  • un praf piper
  • putin pesmet pentru a trece chiftelele prin el inainte de coacere
  • Pentru sos:
  • 1 capatana usturoi
  • un praf sare
  • un praf piper
  • 150 gr iaurt cremos
Mod de preparare
Desfacem conservele si transferam continutul intr-o sita, pentru a se scurge binede lichid. Apoi transferam bucatile de ton intr-un bol si adaugam peste ele ceapa tocata cat de marunt putem, sau chiar data pe razatoare, cele doua oua, piperul, coaja si zeama de lamaie, patrunjelul verde tocat marunt si amestecam bine toate ingredientele. Punem treptat cate o lingura de pesmet si omogenizam de fiecare data amestecul. Asa ne vom da seama cat pesmet este necesar. Nu trebuie sa rezulte o compozitie prea tare, dar trebuie sa fie omogena, sa putem forma chiftelele, fara a se separa ingredientele amestecate. Eu m-am oprit la trei linguri, atat am considerat ca este necesar. Formam chiftelele de forma unei mingi de pin pong, le tavalim prin pesmet si le asezam in forme de briose, sau intr-o tava tapetata cu hartie de copt, apoi le coacem pentru 15-20 de minute la 180 de grade, sau in functie de cuptorul fiecaruia. Trebuiesc rumenite frumos la suprafata, ca in interior se prepara destul de rapid. Pentru sos, curatam usturoiul si il pisam bine, presarand sare peste el, apoi adaugam un praf de piper si iaurtul si omogenizam bine. Servim chiftele calde sau reci, cu acest minunat sos. NOTA Pesmetul poate fi inlocuit cu faina sau miez de paine inmuiat in lapte si scurs bine.Eu prefer pesmetul, pentru ca are in amestec si drojdie uscata, iar chiftelele devin mai pufoase in timpul coacerii. Folosesc pesmet de la LIDL si asa am citit la ingrediente, ca are si un continut de drojdie uscata. Va recomand cu drag aceasta reteta de chiftele de ton cu sos de iaurt!

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!