Postat: 02 iunie 2015 - Prăjituri - comentarii
Papanasii, cel mai renumit desert traditional, se prepara din branza dulcede vaci, adica proaspata, oua, zahar, gris, pesmet si faina si se servesc, in general, cu dulceata si smantana. Papanasii sunt de doua feluri: moldovenesti, adica prajiti in baie de ulei si muntenesti, adica fierti in apa cu putina sare. Compozitia papanasilor fierti difera foarte putin fata de cea a celor prajiti prin faptul ca la cei fierti nu se adauga afanatori sau ingrediente pentru cresterea aluatului si se prepara cu branza, gris si faina, pe cand la cei prajiti se poate adauga si pesmet si ingrediente de crestere a aluatului. Retetele, in general, sunt adaptate dupa tipul ingredientelor folosite, dupa experienta gospodinei si bineinteles, dupa gustul fiecaruia, dar intotdeauna se pleaca de la o reteta de baza, de la cea originala. De aceea gasim o multitudine de retete cat de cat diferite, atat in cartile de specialitate cat si pe net. De exemplu mie imi plac papanasii prajiti, cu pesmet in compozitie si cu amestec de branzeturi. Cei mai buni papanasi i-am mancat pe Valea Oltului, la restaurantul din incinta unei benzinarii, dupa un lung traseu parcurs pana la cascada Lotrisor. Erau mari, usor pufosi, foarte aromati si cu multa smantana si dulceata, te lingeai pe degete, de buni ce erau! Reteta de baza, romaneasca, este cea de papanasi prajiti in ulei, ulterior au aparut si cei fierti, din dorinta de a incerca o varianta mai light, inspiratia fiind de la galustele cu cartofi, cel putin asa am citit eu intr-o revista de specialitate. Si pentru ca am primit oua de prepelita de la Microferma de prepelite Fundeni, prin intermediul proiectului lansat de Gina Bradea Traditie si gastronomie romaneasca, am preparat acesti minunati papanasi fierti, folosind oua de prepelita. Multumesc pe aceasta cale, atat Ginei pentru mununatul proiect, cat si lui Mihai Dumitru, pentru ouale de prepelita, foarte proaspete si bune, fiind livrate direct de la producator, iar prepelitele fiind crescute si hranite cat mai natural. Si inca ceva, Gina, a lansat pe blogul ei un concurs pentru voi, cititorii nostri si va ofera posibilitatea testarii acestor oua de prepelita. Va invit, cu drag, sa va inscrieti, va ia cateva secunde si poate sunteti unul dintre castigatori!
Ingrediente
  • Aluat:
  • 600 gr branza proaspata de vaci
  • 12 oua de prepelita(sau 4 oua medii, de gaina)
  • 6 linguri zahar
  • 100 gr gris
  • 50 gr faina
  • 1 lingurita sare
  • Pentru fiert:
  • 1 l apa
  • 1 lingurita sare
  • Pentru pudrat:
  • 50 gr unt
  • 100 gr pesmet
  • 2 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • Pentru servit:
  • smantana
  • dulceata
Portii: 4(3 papanasi/portie) Timp total de preparare: 60 minute;
Mod de preparare
Incepem cu aluatul, care trebuie lasat o vreme la odihnit. Punem branza intr-un vas si adaugam peste ea, zaharul, sarea, ouale si grisul. Amestecam bine compozitia si o lasam la odihnit 30-40 de minute, pentru ca grisul sa absoarba surplusul de zer de la branza. Dupa acest timp, presaram putina faina peste compozitia din vas si amestecam cu mainile ca sa ne dam seama de cata faina mai este nevoie. Nu trebuie sa rezulte un aluat prea tare, dar nici moale sa nu fie, insa va fi lipicios.
Papanasi-muntenesti-1 Papanasi-muntenesti-2
Cu mainile infainate, vom forma niste mingiute cat cea de tenis si le lasam la odihnit pe un platou infainat pana cand apa, pe care o punem la fiert cu sarea, incepe sa clocoteasca. Scufundam mingiutele in apa si le lasam sa fiarba pana cand se vor ridica la suprafata.
Papanasi-muntenesti-3 Papanasi-muntenesti-4
Intre timp, punem untul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc, iar cand acesta se topeste adaugam pesmetul si amestecam pana cand se rumeneste usor. Adaugam zaharul si zaharul vanilat, mai amestecam de doua, trei ori si stingem focul.
Cu o paleta de scurs, scoatem papanasii fierti si ii tavalim prin pesmetul prajit. Ii transferam pe un platou si ii servim cu dulceata si smantana.

Papanasi-muntenesti-5 Papanasi-muntenesti-9

NOTA: Dulceata si smantana sunt optionale pentru papanasii fierti, acestia se pot servi doar pudrati din plin cu pesmet si zahar. Daca branza folosita este prea zemoasa, aceasta se va scurge bine, inainte de inceperea procesului de preparare a papanasilor. Papanasi-muntenesti-7
Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Perisoare-de-porc-in-sos-de-rosii-8
prajitura-dungata-11
chec-de-post-cu-dulceata-gutui-10
Cozonac-cu-zahar-caramelizat-14
eclere
Varza-acra-cu-sorici-si-coaste-de-porc-1
Pastrama-pui-4
Placinta-cu-mere-6
prajitura-Rudy-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!