Tocana, prin definitie, este o mancare preparata din carne prajita, la care se adauga ceapa si alte legume, inabusite in bulion sau sos de rosii, dar se poate face si doar cu legume inabusite in sos de rosii. Este o mancare traditionala, romaneasca, pe care strabunii nostri o preparau in special cu carne de porc, dar cum vremurile sunt in permanenta schimbare, iar oamenii migrand din locul de bastina catre alte zone ale tarii sau ale lumii aduc influiente noi si asupra mancarurilor. Eu am crescut in nordul Olteniei, iar aceasta tocana este specifica acelei zone, preparandu-se vara, din pui de curte, fraged, de cateva luni si cu multa ceapa proaspat scoasa din pamant si rosii din gradina, abia coapte. Practic la aceasta tocanita, vedeta este ceapa si nu puiul, pentru ca se testeaza gustul cepei abia recoltata. Imi amintesc(emoticon care saliveaza, yummmmm :))), de doua mancaruri pe care le prepara mama cu carne de pui fraged, de curte si anume: ostropelul preparat cu usturoi verde, din abundenta si tocana aceasta cu multa ceapa, amandoua servite cu mamaliguta calda. Nu voi reusi sa redau in veci acel gust al copilariei, in primul rand pentru ca ingredientele erau naturale, bio si in al doilea rand pentru ca erau preparate in vase de lut, la foc de lemne… Reteta este simpla, fara prea multe condimente, am incercat sa o prepar exact asa cum o preparau gospodinele la acea vreme, doar ca nu am prajit ceapa asa cum prevedea reteta, din motive de sanatate ci am inabusit-o. Gustul nu e acelasi, dar este mai sanatos asa, insa pentru cei care nu au probleme cu stomacul sau ficatul, le recomand sa incerce prajirea cepei, va avea un gust aparte. Cu aceasta reteta particip la provocarea „Traditie si gastronomie romaneasca”, lansata de Gina Bradea si gazduita luna aceasta de Margareta Cismasiu, care a ales ca tema, tocanitele. Multumesc, Gina, pentru ideea acestei minunate provocari si multumesc, Margareta, pentru invitatie si gazduire!
Ingrediente
  • 1 pui fraged de curte
  • 500 gr ceapa(rosie+ galbena)
  • 500 gr rosii proaspete
  • 1 capatana usturoi
  • 3 linguri grasime(animala sau ulei)
  • sare dupa gust
  • 1 lingurita zahar(optional)
  • un praf cimbru
  • un praf piper
  • doua foi dafin
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 1/2 legatura marar
  • Pentru servit:
  • mamaliguta calda
  • branza telemea, veche
Mod de preparare
Puiul meu a fost impanat cu multa grasime, asa ca am separat-o si am topit-o, apoi am folosit-o in loc de ulei. Se transeaza puiul in bucati, de preferinta destul de mici, dar eu le-am lasat mai mari, asa cum le prefera baietii mei, trebuie sa tin cont si de preferintele lor, nu? Ca doar pentru ei gatesc. :))) Presaram peste bucatile de pui, sare si piper si le frecam bine sa patrunda condimentele in carne. Intr-un vas incapator, o tigaie, sau tuciulet, punem grasimea la incins si prajim carnea in ea, la foc iute, intorcand-o de pe o parte pe alta sa se rumenesca uniform. O prajim bine, apoi o trecem in alt vas.
Tocana-taraneasca-pui-ceapa-rosii-1 Strecuram grasimea din tigaie, intr-un alt vas, pentru a inlatura eventualele resturi arse. Se intampla sa se mai arda si sa se lipesca grasimea, asa ca ne asiguram ca va fi curata cea pe care o folosim la mancare. Ceapa curatata, spalata si scursa bine, o taiem fasii mai mari si o adaugam in grasimea din vas. Amestecam in ea de cateva ori, la foc incet, apoi adaugam cativa stropi de apa, acoperim vasul si o lasam sa se inabuse pana cand devine sticloasa. Avem grija sa mai picuram din cand in cand apa peste ea sa nu se arda. Intre timp pregatim restul ingredientelor. Rosiile le oparim in apa fiarta ca sa le decojim usor, apoi le indepartam cotoarele si le trecem prin robot impreuna cu usturoiul curatat. Peste ceapa inabusita, adaugam rosiile si usturoiul si presaram putina sare.
Tocana-taraneasca-pui-ceapa-rosii-2 Acoperim vasul si il lasam la foc mediu pana cand mancarea incepe sa fiarba intens. Presaram condimentele, amestecam usor sa nu strivim ceapa, apoi adaugam carnea de pui, acoperim vasul si il mai lasam pe foc maxim 15 minute. Gustam mancarea, o mai asezonam cu condimente si sare, adaugam si zaharul, mai amestecam de doua-trei ori si stingem focul. Tocam mararul si patrunjelul si le adaugam peste mancare.
Tocana-taraneasca-pui-ceapa-rosii-3 Servim mancarea calda cu mamaliguta si branza, de fapt asa se servea la noi in Oltenia. 😀 NOTA
Zaharul este optional, se adauga la mancare in functie de gustul rosiilor. Ceapa nu trebuie preparata prea mult, sa nu devina prea moale, trebuie sa o simtim rontaind usor, asta era o povata de-a bunicii mele.

Tocana-taraneasca-pui-ceapa-rosii-4

Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!