Postat: 08 august 2015 - Dulceață/Gem - comentarii
 Anul acesta mi-am propus sa nu ratez niciun fruct si sa fac dulceata din tot ce se gaseste pe piata.
Si am facut cate putin din fiecare. Dulceata de mure era preferata mea cand eram copil, alaturi de cea de visine. Dar pe atunci, murele erau la discretie la marginea padurilor, doar trebuiau culese. Si le culegeam cu drag, chiar daca mainile aratau apoi ca niste harti.
Ingrediente
  • 1 kg mure
  • 700 gr zahar
  • zeama de la o lamaie
Portii: 4 (borcane de 320 gr); Timp de preparare: 45 minute
Mod de preparare
Spalam murele in multe ape sa eliminam impuritatile, care nu sunt putine, dar avem grija sa nu se desfaca bobitele murelor.   Lasam murele intr-o sita la scurs, apoi le punem in vasul in care vom prepara dulceata si presaram tot zaharul peste ele. Dam vasul la frigider de pe o zi pe alta, dar din cand in cand mai amestecam murele cu zaharul. O parte insemnata din zahar se va topi si se va forma un sirop de o culoare tare frumoasa. A doua zi punem vasul la foc mic la inceput, pana se topeste tot zaharul, apoi marim intensitatea focului si lasam dulceata in voia ei sa fiarba, amestecand din cand in cand cu o paleta de lemn.   Spuma nu s-a format deloc, asa ca nu a fost nevoie sa stau cu paleta la panda. Dupa 30 de minute testam consistenta siropului, punand putina dulceata intr-o farfurie si lasand-o sa se raceasca. Siropul s-a legat destul de rapid nefolosind apa. Picuram si cateva bobite de sirop pe marginile farfuriei sa observam daca vor curge sau nu.   Cu cateva minute inainte de a opri focul, adaugam zeama de lamaie si amestecam usor in vas, apoi ridicam vasul de pe foc si punem dulceata in borcanele spalate bine si sterilizate la cuptorul incins pentru 5-6 minute. Infiletam capacele si dam borcanele la cuptor pentru 5 minute cu focul aprins(150 grade), apoi le lasam in cuptor pana a doua zi sa se raceasca lent si abia apoi le transferam in camara, etichetandu-le frumos.  

NOTA O alta varianta de a face dulceata, este aceea in care se face mai intai un sirop din toata cantitatea de zahar plus 200-250 ml apa, iar cand siropul este bine legat se adauga fructele. Metoda pe care am folosit-o eu imi place mai mult si am constatat ca siropul va fi mult mai bine legat, iar dulceata se fierbe mai rapid. Zeama de lamaie are rolul de a evita cristalizarea zaharului dupa racirea dulcetilor.

 
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!