Postat: 18 septembrie 2015 - Supe/Ciorbe - comentarii
Este o ciorba cu gust dens de rosii din gradina, asezonate cu busuioc si cimbru, completata cu o delicioasa supa de pui fraged de curte si multe legume.
Ingrediente
  • 2 l supa de pui
  • 2 kg rosii de gradina, bine coapte
  • 1 ceapa galbena
  • 1 ceapa rosie
  • 5 graunti de usturoi
  • 1 morcov
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 gogosar
  • sare
  • piper
  • 2 foi dafin
  • 1 legatura patrunjel verde
  • cateva fire de marar verde
  • cateva fire de leustean verde
  • Pentru servire:
  • paine prajita
  • branza telemea
  • smantana
  • crutoane
  • ardei iute
Mod de preparare
Pentru ca am facut si o tocanita pe baza de pui, am fiert mai intai carnea in apa clocotita cu putina sare, pana cand aceasta si-a lasat o parte din grasime in supa, apoi am inlaturat carnea si am folosit supa la ciorba de rosii.
Ciorba-de-rosii-in-supa-de-pui-1 Ciorba-de-rosii-in-supa-de-pui-2 Ciorba-de-rosii-in-supa-de-pui-3
Oparim rosiile in apa clocotita cu sare, pentru cateva secunde, apoi le decojim, le inlaturam cotoarele si le tocam in cuburi mai mici. Le punem la fiert cu putina sare si o lingura de grasime din supa de pui, luand cu grija de deasupra supei si le lasam pana scad bine, aproximativ 40 de minute. Spre finalul fierberii, adaugam si putin busuioc, proaspat sau uscat, de care avem si doua foi de dafin. Intre timp ne ocupam de restul ingredientelor. Curatam ceapa, o tocam solzisori si o punem la calit, tot in putina grasime de pui, aleasa cu grija de deasupra supei. La ceapa putem sa adaugam si cativa stropi de supa sa nu capete acel gust de ceapa prajita. Adaugam si usturoiul curatat si tocat rondele si putina sare. Curatam celelalte zarzavaturi si le tocam in cuburi, apoi le adaugam peste ceapa, cand aceasta devine translucida. Adaugam si putina supa si lasam legumele sa se inabuse bine, acoperind vasul cu un capac. Cand acestea sunt suficient de patrunse, iar sosul de rosii suficient de scazut, le unim in acelas vas, completam cu supa de pui si mai lasam vasul pe foc 10-15 minute sa se intrepatrunda gusturile.
Mai condimentam ciorba cu busuioc si foarte putin cimbru, iar la final, dupa stingerea focului, adaugam verdeata tocata marunt.
Ciorba-de-rosii-in-supa-de-pui-5 Ciorba-de-rosii-in-supa-de-pui-6 Ciorba-de-rosii-in-supa-de-pui-7
Servim ciorba calda, cu smantana, dar si cu branza telemea, condimentata cu busuioc si boia de ardei.

NOTA

Foile de dafin nu trebuie lasate sa fiarba mai mult de 15 minute, pentru ca vor lasa un gust amarui. Sarea, peste ceapa calita, nu se va adauga de la inceput, ci pe parcurs, pentru ca ceapa sa aiba timp sa-si lase dulceata in sos, eventual, pentru un plus de dulceata, se va adauga si o lingurita de zahar, sau chiar mai mult, in functie de cat de acre sunt rosiile. Ceapa va capata in acest mod gustul de caramelizat si va da o nota aparte, ciorbei.

Ciorba-de-rosii-in-supa-de-pui-8

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
tocana-olteneasca-maruntaie-pui-ardei-copt-6
ciorba-de-fasole-verde-cu-dovlecel-si-scarita-afumata-9
prajitura-romanita-7
rulouri-aperitiv-paine-fara-gluten-9
Nuci-umplute-cu-crema-de-ciocolata-10
Salata-icre-hering-6
Piure-cartofi-ceapa-caramelizata-parmezan-5
placinta-cu-ton-si-legume-mexicane-8
Ciulama-pui-dovlecel-11
Arhive
error: Conținutul este protejat!