Cu toate ca iubesc tare mult prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii, nu m-am gandit pana acum sa le umplu cu o compozitie de mere. Tot lecturand arhiva de deserturi si prajituri de pe blogul dragei mele Vicky, mi-a atras atentia aceasta prajitura pe care mi-am propus sa o testez imediat. Si bine am facut, pentru ca s-a dovedit a fi o prajitura foarte apreciata de baietii mei si asta conteaza cel mai mult. Eu am modificat un picut cantitatile, pentru ca am vrut sa fac o prajitura mai mare sa nu imi mai reproseze baietii ca tot ce fac bun este in cantitate mica si nu le ajunge dacat la o masea. :)) Si pentru ca Vicky este luna aceasta gazda provocariiWeek-end cu spor, initiata cu ceva timp in urma deStefania Atanasiu, inscriu si aceasta minunata reteta, la parada provocarii, ce va avea loc la sfarsitul lunii. Multumesc, draga Vicky, pentru ca esti o sursa inepuizabila de inspiratie si tot ce postezi pe blogul tau este fix pe placul meu! Multumesc, Stefania, pentru initiativa acestei minunate provocari, ocazie cu care mai descoperim si alte bloguri cu retete minunate!

Ingrediente

  • Pentru aluat( 4 foi):
  • 250 g unt(82%)
  • un pahar zahar(200 ml)
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • un pahar lapte(200 ml)
  • 3 oua
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • zeama si coaja de la 1/2 lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 varf cutit sare
  • faina cat cuprinde(aproximativ 800 g)
  • Pentru umplutura:
  • 3 kg mere usor acrisoare
  • 3-4 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 2 lingurite scortisoara
  • 100 g unt(65%)
  • 1-2 linguri de gris

Portii: 30; Timp de preparare: 60 minute; Dimensiuni tava: 28/40 cm;

Mod de preparare

 Pentru aluat, frecam untul moale cu zaharul si zaharul vanilat, pana cand devine spumos, apoi adaugam pe rand si omogenizam dupa fiecare adaos: ouale, laptele, sarea, esenta de vanilie si coaja de lamaie, bicarbonatul stins in zeama de lamaie si la final, faina.
Vom obtine un aluat nu foarte tare, dar nelipicios, deci ne vom opri din a adauga faina, atunci cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Lasam aluatul la odihnit 15 minute, dupa care il impartim in patru parti. Intindem pe rand, cu ajutorul sucitorului, pe masa de lucru infainata, fiecare parte de aluat in cate o foaie cat dimensiunea dosului tavii, le rulam pe sucitor, apoi le transferam pe dosul tavii, unse in prealabil cu putin ulei si usor tapetata cu faina. Le intepam din loc in loc cu o furculita si le coacem pentru cate 5-6 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Prajitura-cu-foi-fragede-si-mere-1 Prajitura-cu-foi-fragede-si-mere-2 Prajitura-cu-foi-fragede-si-mere-3

  Pentru umplutura, curatam merele de coaja si cotoare si le trecem prin robot, dar nu foarte mult, astfel incat sa nu devina o pasta. Pentru cine are rabdare, e mai bine ca merele sa fie date pe razatoarea mare, iese mai uniforma compozitia. Punem merele la calit impreuna cu zaharul si le lasam la foc mic, amestecand din cand in cand in ele, pana cand incepe sa se formeze siropul, iar merele devin aramii. Adaugam apoi scortisoara, untul taiat bucatele si amestecam pana la topirea lui, apoi adaugam grisul si mai lasam vasul pe foc pana cand grisul isi mareste volumul si siropul este aproape absorbit. Ridicam vasul de pe foc, adaugam zaharul vanilat si esenta de vanilie, apoi lasam umplutura de mere sa se odihneasca putin, timp in care se mai raceste si de asemeni se racesc si foile, dupa care, asamblam prajitura in interiorul tavii pe care am copt foile.

Prajitura-cu-foi-fragede-si-mere-4 Prajitura-cu-foi-fragede-si-mere-5

Asezam prima foaie in tava, intindem 1/3 din crema calduta, o presam usor cu a doua foaie si tot asa pana la ultima foaie care ramane libera. Asezam o folie deasupra prajiturii si niste greutati(dictionare sau carti cu coperti groase) si dam prajitura la rece, mai intai in camara, pana se va raci umplutura definitiv, apoi o trecem in frigider.

Prajitura-cu-foi-fragede-si-mere-6 Prajitura-cu-foi-fragede-si-mere-7

Portionam prajitura dupa cateva ore bune, timp in care foile s-au fragezit, sau chiar a doua zi, daca avem rabdare. Dar pentru degustare putem sa taiem marginile prajituri si mai devreme. 🙂 Prajitura-cu-foi-fragede-si-mere-9 NOTA
  • Cantitatea de faina depinde intotdeauna de celelalte ingrediente folosite: oua, lapte, unt, etc.
  • Grisul este optional, il folosim numai daca avem mere prea zemoase, ca in cazul meu.
  • Cantitatea de zahar de asemeni variaza in functie de gustul fiecaruia, eu fata de reteta originala am redus mult, pentru ca nu ne plac prajiturile foarte dulci si tot mai trebuia redus 🙂
  • Ingredientele folosite de mine sunt de felul urmator: oua de tara, medii, lapte de vaca, tot de la tarani, faina macinata proaspat, in morile de la tara, unt Pilos, arome de la Dr Oetker.
   
Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Ciorba-oase-porc-legume-proaspete-7
Placinte-impletite-dovleac-5
gogosi-cu-lingura-8
Ciorba-acra-cartof-tarhon-7
Placinta-carne-tocata-ciuperci-10
prajitura-cu-foi-si-gem-de-prune-11
Omleta-la-cuptor-branza-rosii-cherry-7
oua-in-cosulete-de-bacon-8
Cozonac -trandafir-cu-mere-9
Arhive
error: Conținutul este protejat!