Din vremuri vechi, gospodinele isi conservau legumele din propria gradina, pentru a le savura iarna, mai cu seama in timpul postului. Metodele de conservare erau fierberea acestora in baie de apa si mult ulei, pana cand uleiul se ridica la suprafata. De baza pentru conservarea lor erau uleiul si sarea. Trebuiau sarate foarte mult, iar uleiul sa fie in strat de doua degete deasupra acestora, formand astfel o bariera impotriva mucegaiului. Ulterior a aparut metoda aspirinei ca si conservant, metoda care se foloseste si astazi, in general in proportie de o aspirina la litrul de lichid, sau la kilogramul de materie solida. Eeeeeh, apoi au aparut conservantii, multcontroversatele E-uri de care e greu sa ne ferim, pentru ca se gasesc in orice preparat din comert. Eu nu folosesc niciuna din metodele mai sus mentionate pentru a-mi conserva legumele ci doar le fierb cu putina sare si putin ulei, le asez apoi in borcane sterilizate, le capsez si le mai las cateva minute la cuptor sau, dupa caz, fierb borcanele la bain-marie. Legumele astfel conservate se pastreaza foarte bine si doi ani, in functie de locul unde sunt depozitate(in beciuri sau camari intunecoase si racoroase). Imi amintesc de vremea cand eram eu copil, iar borcanele nu aveau capace, exista o folie pe care o asezam la gura borcanului, intinsa bine si o legam cu elastic. Am vazut ca si acum se mai foloseste acea folie, pusa chiar peste capacul borcanului, pentru a fi siguri ca nu rasufla nimic din interior 🙂 Cu aceasta reteta particip la provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, lansata de Gina Bradea si gazduita luna aceasta de blogul Lilianei Toma, care a ales ca tema, Toamna si darurile ei. Particip cu mare placere la aceasta provocare si tin sa multumesc pentru asta, atat gazdei cat si initiatoarei.
Ingrediente
  • Pentru un vas de 5 l:
  • 2 kg fasole verde
  • 500 gr ceapa galbena
  • 5-6 graunti de usturoi
  • 1 kg radacinoase( morcov, telina, pastarnac, radacina de patrunjel)
  • 500 gr ardei(gogosar, kapia, ardei gras)
  • 750 gr pasta de rosii sau bulion
  • 350-400 ml ulei
  • apa(pana la umplerea vasului)
  • sare(dupa gust, ca pentru o mancare obisnuita)
  • piper
  • boia de ardei dulce+ iute
  • cimbru
  • busuioc
  • maghiran

Timp de preparare: aproximativ 90 minute

Portii: 8 borcane de cate 720 ml

Mod de preparare

Spalam si curatam bine toate legumele, apoi le tocam marunt. Fasolea verde o tocam mai marisoara, dupa ce i-am inlaturat capetele, bineinteles. Asezam vasul cu uleiul pe foc, iar cand uleiul atinge punctul de fierbere, adaugam ceapa, amestecam de cateva ori in ea, apoi presaram putina sare si acoperim vasul cu un capac, pentru a o inabusi.
Eventual mai adaugam si cativa stropi de apa. Daca nu avem probleme cu stomacul, putem lasa ceapa sa se prajeasca, este mai gustoasa. Cand ceapa devine translucida, adaugam radacinoasele, le amestecam bine cu ceapa si le lasam sa se inabuse acoperind din nou vasul si stropindu-le din cand in cand cu apa. Verificam legumele si cand incep sa se patrunda, adaugam fasolea verde si completam cu apa fierbinte pana cand aceasta este acoperita bine. Peste 15-20 de minute vom adauga si ardeiul, mai completam cu apa, apoi lasam vasul la foc mediu pana cand toate legumele sunt bine patrunse. Adaugam pasta de rosii, usturoiul presat si dupa cateva minute gustam tocana si adaugam condimentele, o potrivim si de sare si mai lasam vasul pe foc 15 minute, timp in care mai gustam tocana si o mai asezonam cu ce consideram ca ii mai trebuie. Spalam borcanele si le sterilizam in cuptorul incins, pentru 5-6 minute, apoi le umplem cu tocana fierbinte, infiletam imediat capacele si le mai dam la cuptor cu focul aprins pentru 5 minute. Dupa stingerea focului, lasam borcanele in cuptor pana se vor raci definitiv si abia apoi le trecem in camara. Verdeata se va adauga in timpul servirii, cand incalzim tocana. tocana-de-fasole-verde-pentru-iarna-7
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Paine-cu-bicarbonat-4
Omleta-la-cuptor-branza-rosii-cherry-7
tort-mady-16
Pancakes-cu-banane-10
Paine-amestec-seminte-7
Paste-tricolore-piept-pui-ciuperci-sos-alb-7
Pasta-ton-ceapa-rosie-castraveciori-5
Chec-aroma-vanilie-ornamente-ciocolata-8
budinca-de-cozonac-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!