Cam lung titlul, dar altfel nu stiu cum sa-i spun. De obicei cand fac piure de cartofi, pe cel care ramane pentru a doua zi il transform in altceva, ca nu le mai place reincalzit. De data aceasta l-am transformat in capac pentru friptura. Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-9
Ingrediente
  • Pentru friptura:
  • 1 kg carne de pui(pulpe inferioare si piept)
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • salvie uscata si maruntita
  • boia de ardei dulce
  • 2 foi dafin
  • 1 ceasca vin alb, spumant(110 ml)
  • Pentru piureul de cartofi:
  • 500 gr cartofi albi
  • apa pentru fiert
  • sare
  • busuioc uscat
  • 50 gr unt
  • 1 lingura smantana
  • 150 ml lapte
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 2 galbenusuri
  • Pentru sos:
  • 400 gr pasta de tomate
  • 200 gr zacusca de legume
  • 1 capatana usturoi
  • 1 lingurita zahar
  • un praf cimbru
  • sare dupa gust
  • In plus:
  • parmezan ras
Portii: 8; Timp de preparare: sub 90 minute
Mod de preparare
Pentru friptura, spalam carnea de pui, o masam cu ulei, presaram peste ea condimentele si pe o parte si pe alta si o lasam asa, la rece, 20 minute. Punem uleiul la incins si prajim carnea pe toate partile pana cand prinde culoare, apoi o stropim cu vinul, adaugam si foile de dafin si acoperim vasul cu un capac.

Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-1 Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-2

Mai lasam carnea sa se inabuse 10-15 minute pana cand este bine patrunsa, apoi stingem focul si scoatem carnea intr-o sita sa se scurga. Pentru piure, curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cuburi, apoi ii punem intr-un vas si ii acoperim cu apa. Adaugam si sare si dam vasul la foc mediu pana cand cartofii sunt bine patrunsi si se sfarama. Nu uitam sa indepartam spuma care se formeaza cand incep sa fiarba. Adaugam pe parcurs si busuioc maruntit, o ciupitura, nu mai mult. Dupa ce s-au fiert, scurgem bine zeama si adaugam peste ei untul taiat cubulete si ii pasam in blender, picurand si laptele fierbinte. Ii mai asezonam cu sare, daca este cazul, apoi adaugam smantana si verdeata. Lasam piureul sa se raceasca usor(eu l-am avut deja rece), apoi adaugam galbenusurile si omogenizam. Intr-un vas termorezistent uns cu putina grasime in care s-a prajit carnea, asezam carnea de pui. Peste ea adaugam usturoiul curatat si trecut prin presa, apoi pasta de rosii amestecata cu zacusca si asezonata cu condimente, sare si zahar, apoi cu ajutorul unui posh formam rotocoale de piure deasupra.

Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-3 Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-4 Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-5 Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-6

Dam vasul la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade, iar in ultimele 5 minute adaugam si parmezanul printre rotocoalele de cartofi. Servim cu muraturi sau salata de legume.

Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-7 Friptura-de-pui-sos-rosii-sub-capac-de-cartofi-8

Pofta buna!
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
guguluf-de-post-cu-gem-si-nuca-8
Biscuiti-aroma-lamaie-stafide-7
rulada-aperitiv-cu-legume-branzeturi-si-sunca-presata-9
musaca-din-piure-de-cartofi-cu-varza-si-carne-tocata-5
Pasta-ton-ceapa-rosie-castraveciori-5
Paste-tricolore-piept-pui-ciuperci-sos-alb-7
Prajitura-Deliciu-16
Placinte-varza-carnati-9
Papanasi-muntenesti-9
Arhive
error: Conținutul este protejat!