Postat: 02 octombrie 2015 - Porc - comentarii
In zona de unde provin eu, nu prea se foloseste smantana la mancaruri, mancarurile adesea se ingroasa cu o lingura de faina, sau pur si simplu sunt lasate sa scada mult. Cred ca sunt mai sanatoase asa, cu toate ca cele cu smantana sunt tare gustoase. Deci, mai nou, am inceput sa adaug si eu smantana si chiar imi place rezultatul final. De data aceasta am preparat spanac, dar l-am asezonat si cu putin ciolan afumat, ca nu era satios fara. :))))
Ingrediente
  • 2 kg spanac
  • 250 g ciolan de porc afumat si dezosat
  • 2 cepe
  • 4-5 graunti de usturoi
  • 50 g unt
  • 400 g smantana
  • 50 g parmezan ras
  • 1 galbenus de ou
  • sare
  • piper
  • 4-5 frunze de busuioc
  • 2 crengute de cimbru
  • 4 fire leustean verde
  • 4 fire marar verde
  • 1 l apa
  • Pentru servit:
  • oua ochiuri,
  • mixt de branza rasa
  • paine prajita
Timp de preparare: 45 minute; Portii: 8
Mod de preparare
Curatam spanacul de partea radacinoasa, il spalam bine si il oparim in apa clocotita cu o lingurita de sare, pentru cateva secunde, apoi il scurgem si il tocam in fasii mai mici.

Spanac-sos-smantana-1 Spanac-sos-smantana-3

Feliem ciolanul cat de subtire putem, apoi prajim feliile in unt, cateva minute, pana se rumenesc. Tocam ceapa solzisori si o adaugam peste feliile de ciolan rumenite, o amestecam printre ele sa se inabuse si picuram din cand in cand cate putina apa, din cea in care am oparit spanacul, ciolanul neavand grasime, necesita apa, pentru a nu se arde. Cand ceapa devine translucida, adaugam spanacul si completam cu apa, doar cat sa fie usor acoperit. Adaugam si frunze de busuioc si crengute de rozmarin, apoi lasam mancarea sa fiarba 10-15 minute, semiacoperita.  

IMG_7878 Spanac-sos-smantana-2

Amestecam galbenusul de ou cu usturoiul presat, smantana si parmezanul si le adaugam in mancarea de spanac, amestecand continuu sa se omogenizeze si sa nu se branzeasca smantana. Mai lasam mancarea sa fiarba 6-7 minute, asezonand-o dupa gust cu putin piper si sare, daca mai necesita, apoi stingem focul si adaugam verdeata tocata.

Spanac-sos-smantana-4 Spanac-sos-smantana-6

Servim spanacul cu oua ochiuri sau posate si cu branza rasa peste ele. NOTA In apa in care oparim spanacul adaugam si un varf de cutit cu bicarbonat de sodiu. Spanacul se va mentine verde pe tot parcursul prepararii, iar gustul nu va fi influientat de bicarbonat.Acest pont l-am imprumutat de la Vladutz, bucatarul de la Neatza cu Razvan si Dani. Lujerii mai tineri de la spanac, nu ii vom arunca, sunt plini de vitamine si se patrund foate bine in timpul fierberii. Eventual, daca nu ne place cum arata in mancare, ii putem trece prin blender dupa oparire. Spanac-sos-smantana-7
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Prajitura-Duo-Chocolat-4
stop-risipei-zarzavaturilor-proaspete-cu-ajutorul-aparatului-de-vidat-foodsaver-5
Alivenci-1
Prajitura-cu-firimituri-Rudy-altfel-5
chiftelute-in-aluat-de-bere-8
Tocana-cartofi- ardei-copt-costita-afumata-8
trandafir-cu-nuca-si-gem-de-caise-6
Clatite-banatene-7
Placinta-cu-mere-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!