Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide, este o prajitura simpla cu foi coapte pe dosul tavii, iar crema caramel cu unt de arahide, face tot deliciul. Am ales un unt de arahide de la LIDL, cu multe arahide maruntite prin el.
Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 1 cana zahar(cana de 200 ml)
  • 1 cana ulei
  • 1 cana apa minerala
  • 750-800 g faina
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru crema:
  • 10 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • 7 linguri faina(mai cu varf)
  • 1200 ml apa
  • 250 g unt de arahide
  • 1 varf cutit sare
Portii; 24; Timp de preparare: 45 minute; Dimensiuni tava: 28/40 cm
Mod de preparare
Pentru aluat, se amesteca zaharul cu uleiul pana la diluarea zaharului, apoi se adauga apa minerala si imediat bicarbonatul si praful de copt, pentru a se desface in aciditatea apei. Se adauga sarea si esenta si se incorporeaza treptat faina. Va rezulta un aluat nelipicios si nu foarte tare, care se lasa la odihnit 30 de minute.

Prajitura-de-post-cu-crema caramel-si-unt-de-arahide-1 Prajitura-de-post-cu-crema caramel-si-unt-de-arahide-2

Apoi se imparte aluatul in patru parti egale, care se intind si se coc pe dosul tavii, pentru 5-6 minute la 180 de grade.

Prajitura-de-post-cu-crema caramel-si-unt-de-arahide-3 Prajitura-de-post-cu-crema caramel-si-unt-de-arahide-4

Eu am folosit o tava de 28/40 cm, dar daca se doreste o prajitura mai inalta recomand o tava mai mica.

Pentru crema, se pune zaharul la caramelizat amestecandu-se continuu in el, cu o spatula, iar cand se dilueaza si capata culoarea chihlimbarului se adauga faina cernuta impreuna cu cacaua si se amesteca energic pentru a se omogeniza rapid, apoi se dilueaza treptat cu apa fierbinte in care s-a dizolvat un praf de sare. Se va obtine o crema usor fluida, dar se va ingrosa cu untul de arahide care se adauga imediat ce tragem vasul de pe foc.

Prajitura-de-post-cu-crema caramel-si-unt-de-arahide-5 Prajitura-de-post-cu-crema caramel-si-unt-de-arahide-6

Se intinde crema fierbinte intre foile de prajitura, lasand ultima foaie libera.

Prajitura-de-post-cu-crema caramel-si-unt-de-arahide-7 Prajitura-de-post-cu-crema caramel-si-unt-de-arahide-8

Deci vom avea trei straturi generoase de crema. Se acopera prajitura cu o folie si se aseaza o greutate peste ea. Eu am asezat niste dictionare voluminoase. Se da prajitura la rece de pe o zi pe alta, sau cel putin o jumatate de zi, pentru a se fragezi foile, apoi se poate portiona si pudra cu zahar.

Prajitura-de-post-cu-crema caramel-si-unt-de-arahide-9 Prajitura-de-post-cu-crema caramel-si-unt-de-arahide-11

Este delicioasa prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide si v-o recomand cu incredere!

NOTA

Cantitatea de faina folosita depinde de tipul acesteia, precum si de tipul celorlalte ingrediente, trebuie avut in vedere sa nu iasa un aluat foarte vartos, care se va intinde greu. Ne oprim din a adauga faina, atunci cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Eu folosesc faina de tara si sunt foarte multumita de rezultate.

Sper ca v-a placut si va v-a fi de folos, reteta mea de prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide!

   
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
clatite-de-post-cu-banane-6
prajitura-duo-8
Biscuiti-aperitiv-cascaval-8
Sandwichuri-coapte-aluat-paine-omleta-11
chec-aperitiv-piept-pui-ciuperci-crusta-bacon-10
prajitura-bicolora-cu-prune-6
albinita-11
Biscuiti-aroma-lamaie-stafide-7
Friptura-porc-macerata-bere-neagra-9
Arhive
error: Conținutul este protejat!