Ca ne plac ciorbele acre, nu trebuie sa mai specific, dar aceasta ciorba, a avut un impact neasteptat de bun, asupra celor care au servit-o. Unde pui ca noi nu suntem fani varza acra, decat la prepararea sarmalelor. Este prima data cand prepar aceasta ciorba si vinovat este Vladutz, bucatarul de la Neatza. De cum am citit reteta lui si am vazut filmarea, am zis ca trebuie neaparat incercata si iata ca i-a venit randul. Multumesc, Vladutz, pentru inspiratie, baietii mei au fost super incantati de gustul acestei ciorbe! Iar cu aceasta ciorba minunata, particip la provocarea  „Traditie si gastronomie romaneasca”, initiata de Gina Bradea cu ceva timp in urma sigazduita in luna ianuarie de Laura Sb si al ei frumos blog – Casuta Laurei,avand ca tema afumaturile. Gustul carnurilor afumate il stiu de cand eram copil, cand parintii si bunici mei afumau carnea de porc, agatata deasupra unui foc mocnit, facut in rumegus de lemne. Si cat de gustoasa era carnea pe atunci! Din pacate, timpul nu-mi permite sa povestesc prea multe despre acele vremuri, ceea ce vreau sa spun, este ca ciorba de fata, este din zona de nord a Moldovei, preluata fiind de la rusi si este de o bunatate de nedescris.
 
 
Ingrediente
  • 1,5 kg varza murata
  • 1,5 kg rasol de porc, afumat
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1 ardei gras
  • cimbru
  • piper
  • 2 galbenusuri de ou
  • 250 g smantana
  • 50 ml ulei de masline
  • 4 l apa
  • marar
  • patrunjel
Portii: 8; Timp de preparare: 2 ore
Mod de preparare
Tocam varza marunt si o punem la fiert in 2 l de apa. Portionam rasolul de porc in bucati mai mari, pe care le spalam cu apa calda si le punem la fiert in apa cat sa fie acoperite.
Ciorba-varza-murata-rasol-porc-afumat-4 Ciorba-varza-murata-rasol-porc-afumat-3
Le lasam sa fiarba 5 minute dupa ce au dat in clocot, apoi scurgem apa, le clatim bine cu apa calda si de asemeni, clatim vasul, apoi le punem din nou la fiert in 2 l de apa. Curatam legumele, mai putin ardeiul si le tocam in cuburi, apoi le inabusim in ulei de masline, dar picuram si cate putina supa din vasul in care fierbe rasolul, asa incat sa nu se lipeasca de peretii tigaii, sau vasului in care le inabusim. Cand varza este bine fiarta, de asemeni si carnea, le impreunam in acelasi vas, impreuna cu supele in care au fiert si adaugam legumele inabusite.

Ciorba-varza-murata-rasol-porc-afumat-5 Ciorba-varza-murata-rasol-porc-afumat-6

Le lasam sa fiarba si impreuna 20-30 de minute, timp in care adaugam si cimbru, piper, dar si ardeiul tocat in cuburi.

Cu 10 minute inainte de stingerea focului, amestecam galbenusurile cu smantana, diluam amestecul cu putina supa fierbinte si il adaugam peste ciorba de varza. Amestecam bine in ciorba pentru a nu se branzi smantana, apoi, dupa stingerea focului, lasam ciorba sa se tempereze putin si adaugam verdeata tocata.

Ciorba-varza-murata-rasol-porc-afumat-7 Ciorba-varza-murata-rasol-porc-afumat-8

Este o ciorba deosebita si ca gust si ca textura si aspect si v-o recomand cu tot dragul.

Ciorba-varza-murata-rasol-porc-afumat-2

NOTA
  • Daca aveti maciulii de marar uscate, este bine sa adaugati cateva in varza atunci cand aceasta fierbe separat de restul ingredientelor, va da ciorbei o aroma mai placuta.
  • Daca varza este foarte acra, se va tine in apa rece 10-15 minute, dupa ce se toaca, apoi se va scurge bine si se va pune la fiert.
Etichete: , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Piept-de-pui-ciuperci-sos-branzeturi-9
Mancare-de-ciuperci-praz-specialitati-porc-afumate-7
oua-in-cosulete-de-bacon-8
blat-de-tort-cu-lamaie-8
Salata-cartofi-sprot-afumat-5
Cheesecake-capsuni-10
Biscuiti-aperitiv-sunca-presata-cascaval-9
mere-la-borcan-pentru-placinta-4
Napolitane-cu-crema-caramel-si-nuci-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!