Pot sa va spun despre aceasta reteta de prajitura cu crema de branza si foi cu ciocolata ca a iesit peste asteptarile mele de buna. Am pornit de la a face un cheesecake cu branza, dar in timp ce imi faceam inventarul ingredientelor, mi-a venit ideea sa fac o prajitura cu foi si crema de branza, dar nu orice foi, ci unele cu ciocolata. Si am pus ciocolata si in crema de branza, asa ca va dati seama ce nebunie a iesit. 🙂
Ingrediente
  • Pentru foi:
  • 2 oua
  • 4 linguri cu varf, zahar
  • 4 linguri cu varf, iaurt
  • 6 linguri ulei de masline
  • 150 ml lapte
  • 2 linguri cacao
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 2 lingurite esenta de ciocolata
  • 1 kg faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • Pentru crema:
  • 850 g branza de vaci, proaspata
  • 150 g branza telemea sarata
  • 6 linguri zahar
  • 50 g stafide
  • 50 g merisoare
  • 50 g nuca de cocos
  • 3 oua
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • un praf sare
  • 50 g ciocolata amaruie
  • zahar pudra, pentru ornat

Portii: 24;

Timp de preparare:45 minute;

Dimensiuni tava: 28/40 cm

Mod de preparare
Pentru aluat, frecam ouale cu putina sare si zaharul pana se spumeaza. Incalzim laptele si diluam in el cacaua si ciocolata, apoi se lasa sa se raceasca. Peste ouale spumate, adaugam uleiul, apoi iaurtul si imediat praful de copt si bicarbonatul, care se vor desface rapid in aciditatea iaurtului. Adaugam amestecul de cacao, ciocolata si lapte si incorporam treptat faina. Vom obtine un aluat nu foarte ferm si usor lipicios. Il acoperim cu o folie si il dam la rece 30 de minute.

Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-4 Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-5

Pentru crema, amestecam branza dulce cu telemeaua data pe razatoare si avem grija sa lasam si cuburi mai mari de telemea, ca sa se simta in crema cand vom manca. Eu iubesc combinatia branza dulce-telemea, dar am intalnit persoane care sunt sceptice in privinta acestui amestec, asa ca se poate exclude telemeaua. Adaugam galbenusurile separate de albusuri, 3 linguri de zahar, nuca de cocos, apoi merisoarele si stafidele, doar spalate, nehidratate ca se vor hidrata pe parcurs. Adaugam coaja de lamaie si esenta si omogenizam bine amestecul. Albusurile le mixam cu un praf de sare pana se spumeaza, apoi adaugam, treptat, zaharul si zeama de lamaie, dar si zaharul vanilat si le mixam pana obtinem o bezea ferma. Le incorporam usor in crema de branza, asa incat sa obtinem o crema usor aerata.

Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-6 Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-7 Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-8

Impartim aluatul in doua parti pe care le intindem cu sucitorul. Lasam ceva mai mult aluat la foaia de la baza. Asezam prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt, apoi intindem jumatate din crema de branza peste ea si radem deasupra ciocolata.

Intindem peste ciocolata rasa restul de crema, dar cu mare grija ca sa nu deranjam stratul de ciocolata. Asezam crema din loc in loc, cu o lingura, apoi cu o spatula de tort, umezita, intindem crema pe toata suprafata prajiturii.

Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-9 Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-10 Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-12 Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-13

Deasupra asezam si cea de-a doua foaie de aluat si coacem prajitura pentru 40-45 de minute, la 180 de grade.

Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-14 Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-15

Lasam prajitura sa se raceasca, apoi o portionam si o pudram cu zahar.

Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-1 Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-2

NOTA:

Nu uitam sa intepam foile de aluat cu o furculita, din loc in loc, pentru a nu se crea bolte in timpul coacerii. Sper sa va fie de folos, reteta mea de prajitura cu crema de branza si foi cu ciocolata!

 Prajitura-crema-branza-foi-ciocolata-2
 
Etichete: , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Prajitura-cu-capsuni-bezea-si-crumble-9
gogosari-in-otet-la-rece-9
zacusca-de-vinete-si-ciuperci-9
clatite-cu-mere-si-scortisoara-in-compozitie-11
Paine-cu-mozzarella-rosii-deshidratate-si-susan-8
Biscuiti-aperitiv-ju jumari-10
Smoothie-cu-fructe-de-padure-si-iaurt-cremos-5
prajitura-rasturnata-cu-prune-si-nuci-caramelizate-9
Tocanita-ciuperci-piept-pui-8
Arhive
error: Conținutul este protejat!