Postat: 31 ianuarie 2016 - Torturi - comentarii

M-am tot gandit ce denumire sa dau la acest tort fara a mai detalia in titlu ce contine si m-am oprit la Mady, deoarece este preparat de Meri pentru Ady. :)))))

Da, acest tort a fost preparat cu ocazia zilei de nastere a sotului meu si a primit calificativul de cel mai bun tort de pana acum, de la cei trei baieti ai mei.

Este dintr-un blat cu albusuri, nuca si visine, o crema de galbenusuri cu ness si mascarpone, multa ciocolata si piscoturi insiropate intr-un sirop cu lichior de cocos.

Ingrediente
  • Pentru blat:
  • 8 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • 50 g nuca macinata fin
  • 50 g nuca taiata grosier
  • 50 g visine din dulceata
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri pesmet
  • un praf sare
  • 1 plic praf de copt
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apa
  • siropul de la dulceata de visine
  • 1 lingura zahar
  • Crema de ness:
  • 8 galbenusuri
  • 3 linguri ness
  • 200 g zahar
  • 120 ml lapte
  • un praf sare
  • 500 g mascarpone
  • Glazura de ciocolata:
  • 200 ml frisca lichida
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g ciocolata alba
  • In plus:
  • 12 piscoturi
  • 50 g visine din dulceata
  • putina ciocolata razuita, alba si amaruie
  • Sirop pentru piscoturi:
  • 300 ml cafea usor indulcita
  • 50 ml lichior de cocos

Portii: 12;

Timp de preparare: 60 minute;

Diametrul formei de copt: 25 cm

Mod de preparare

Pentru blat, se mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul si zeama de lamaie si se mixeaza la treapta maxima, pana cand se obtine o bezea ferma. Se scoate mixerul si se inlocuieste cu o spatula. Se adauga pe rand: nuca macinata fin, amestecata cu pesmetul si faina cernuta impreuna cu praful de copt si se amesteca usor cu spatula, dupa fiecare adaos, pentru a nu se lasa bezeaua. Se ung peretii formei de copt cu ulei de masline si se presara zahar pudra, apoi se intinde 2/3 din compozitia de blat, se presara nuca taiata grosier si visinele si se acopera cu restul compozitiei. Nu am amestecat nuca si visinele direct in compozitie, pentru a nu se lasa prea mult bezeaua. Astfel asezate, o parte din ele vor migra usor mai spre baza blatului, in timpul tratamentului termic.

Coacem blatul de tort la 180 de grade pentru 30-35 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Pentru sirop, se incalzeste dulceata de visine la bain marie, apoi se rastoarna intr-o sita si se adauga 250 ml apa calda peste visine, asa incat sa se scurga bine tot siropul de pe ele. De mentionat ca am folosit dulceata de visine dintr-un borcan cu capacitatea de 720 ml. Gustam siropul si mai adaugam sau nu, zahar. Eu am mai adaugat o lingura.

Pentru crema, mixam galbenusurile cu un praf de sare pentru a le intensifica culoarea, apoi adaugam zaharul si le mixam bine pana se spumeaza. Dizolvam ness-ul in laptele caldut, apoi il adaugam peste crema de galbenusuri si omogenizam compozitia. Fierbem crema de galbenusuri pe baie de aburi, sau la foc mic, amestecand continuu pana cand se ingroasa ca o budinca, apoi o lasam sa se raceasca. Trebuie sa avem rabdare pana se ingroasa bine crema pe foc, 15-20 de minute, altfel riscam sa ne iasa o crema moale. Cand este complet racita, o mixam impreuna cu mascarponele.

Asamblare

Blatul de tort racit, il sectionam pe jumatate si insiropam ambele sectiuni. Asezam pe platou intai partea de deasupra care iese mai neuniforma datorita miezului de nuca din compozitie si o insiropam, turnand sirop mai mult pe margini. Intindem crema de ness si asezam peste ea a doua sectiune de blat, usor insiropata. Punem inelul formei de tort peste tortul asamblat si il strangem imprejurul lui, apoi dam tortul la frigider pentru 30 de minute.

Pregatim intre timp cafeaua. Eu am folosit 3 lingurite de cafea, o lingurita mai cu varf de zahar si 300 ml apa. Peste cafeaua racita, adaugam lichiorul de cocos si prin acest sirop trecem piscoturile pentru cateva secunde, nu mai mult, ca sa nu fie prea insiropate si sa se rupa, sau sa le stricam prea mult aspectul.

Pentru glazura, incalzim frisca lichida si topim in ea, ciocolata rupta in bucati.

Atentie! Nu trebuie sa fierbem frisca, adica sa nu clocoteasca, doar atat cat sa se topeasca ciocolata, amestecand-o intens.

Turnam glazura calda peste tort si o lasam sa se prelinga si peste partile laterale, asa cum vrea ea. Asezam piscoturile deasupra, in asa fel incat fiecare portie de tort sa contina un piscot. Le glazuram usor cu putina crema de ciocolata, avem grija sa oprim si pentru ele, apoi asezam visinele scurse, la mijloc, sa se vada frumos.

Decoram apoi tortul cu putina ciocolata razuita, alba si amaruie, il acoperim cu capac si il dam la frigider macar o ora inainte de a-l portiona.

NOTE

Crema de ness nu necesita gelatina, decat daca se doreste a fi foarte ferma si a decupa o sectiune perfecta. Eu cam evit cat pot gelatina.

Visinele folosite, nu trebuie sa fie neaparat din dulceata ci si de la congelator sau din compot. Eu fac dulceata multa, special pentru deserturi, dar am grija sa o las mai cursiva.

Pesmetul l-am adaugat pentru a se rasfira nuca macinata fin, altfel raman gramajoare si se lasa blatul de tort.

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
ficat-de-pui-si-ciuperci-in-sos-de-rosii-cu-ardei-copti-7
cornulete-fragede-cu-rahat-11
Pui-in-lapte-5
Pizza-turceasca-4
Friptura-porc-cartofi-la-cuptor-ceapa-caramelizata-3
prajitura-cu-branza-si-crumble-7
Perisoare-oua-posate-piure-spanac-9
Cosulete-foietaj-oua-carnati-7
Spanac-sos-smantana-8
Arhive
error: Conținutul este protejat!