Am intrat in bucatarie cu gand sa fac niste cornuri, dar pe parcurs le-am transformat in aceste minunate trigoane, care pur si simplu se topesc in gura.

Am realizat un aluat foarte sfaramicios, cu osanza, apoi l-am uns de cateva ori cu gem acrisor de caise si a rezultat ceva bun de tot. Nu au iesit chiar estetice, pentru ca aluatul se mai rupe pe alocuri in timpul tratamentului termic, dar au fost tare, tare bune.

Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 150 g osanza topita si solidificata
  • 150 ml ulei
  • 150 g zahar
  • 300 g iaurt Pilos
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un praf sare
  • 2 plicuri garant pentru aluaturi dospite
  • 950 g faina
  • Pentru umplutura:
  • 400 g gem de caise
  • 1 lingurita esenta de migdale
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus de ou
  • 1/4 lingurita lapte
  • un praf sare
Portii: 12; Timp de preparare: 35-40 minute
Mod de preparare
Se freaca ouale cu zaharul, apoi se amesteca cu osanza si ulei, se adauga iaurtul, coaja rasa de lamaie, putina sare si se incorporeaza treptat faina, pe care o amestecam cu garantul pentru aluaturi dospite. Framantam bine un aluat sfaramicios, pe care il acoperim cu o folie si il dam la frigider cel putin 30 de minute.
Adaugam faina in aluat pana cand devine compact si nu se mai lipeste de maini. Mie mi-au intrat 950 g faina, cantarite cu o cana gradata, dar sa aveti pregatit 1 kg de faina. Acum depinde si de faina si de restul ingredientelor folosite, eu am folosit faina si oua de tara. Sa va spun drept, mie niciodata nu mi-a intrat la aluaturi faina atat cat am citit intr-o reteta. Fie mi-a intrat mai putin, fie mai mult, dar cantitatea trebuie aproximata, ca sa stim de la cat plecam. Dupa ce aluatul se odihneste la frigider, il impartim in doua. O parte o lasam tot la frigider pana o lucram, iar cealalta parte o intindem pe masa de lucru usor infainata, intr-o foaie subtire si o taiem in patrate sau dreptunghiuri, ca doar nu stam sa masuram. Ungem fiecare dreptunghi cu cate o lingura de gem pe care l-am amestecat cu esenta de migdale,apoi pliem aluatul in forma de triunghi.

Trigoane-gem-caise-4 Trigoane-gem-caise-5

Tragem usor de colturi ca sa iasa cat de cat uniform, presam usor aluatul si il ungem din nou cu cate 1/2 lingura de gem. Pliem din nou colturile libere, unul peste celalat, ungem din nou cu putin gem si le mai pliem odata.

Trigoane-gem-caise-6 Trigoane-gem-caise-7

Deci in total le impachetam de trei ori si vom avea astfel niste trigoane in straturi. Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu galbenus de ou diluat cu putin lapte si presarat cu sare si le coacem la 180 de grade, pentru 35 de minute.

Trigoane-gem-caise-8 Trigoane-gem-caise-9

Procedam la fel si cu restul aluatului. Daca trigoanele incap in tava toate, este bine ca pe primele realizate, sa le dam la frigider pana le lucram si pe celelalte din a doua foaie de aluat. Facem asta pentru ca este un aluat sfaramicios, care va creste neuniform, comparativ cu cornurile obisnuite cu unt in compozitie sau ulei. Osanza are rolul de a fragezi aluaturile, iar acestea sunt foarte sfaramicioase, nisipoase cum se zice in popor. Mie imi plac in mod deosebit aluaturile cu osanza si sunt sigura ca sunt mult mai sanatoase decat cele cu unt, care nu stim ce contine, ca in ziua de azi nimic nu e ce pare…si tot asa.

Trigoane-gem-caise-3

TIPS-uri
  • Daca nu se doreste a se folosi osanza, aceasta se poate inlocui cu unt gras.
  • Cand se lucreaza cu faina, se amesteca jumatate din cantitatea ei cu garantul pentru aluaturi dospite.
  • Acest garant pentru aluaturi dospite se poate inlocui cu praf de copt si putin bicarbonat, mie imi place sa le combin, pentru ca actioneaza diferit.
Sper sa va fie de folos reteta mea de trigoane cu gem de caise! Trigoane-gem-caise-1
 
Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
prajitura-bicolora-cu-prune-6
negresa-cu-ciocolata-si-crema-de-lamaie-7
Orez-varza-calita-carne-pui- multicooker-5
Rulada-biscuiti-mascarpone-nuca-cocos-12
tort-de-biscuiti-de-post-6
Clatite-cu-aluat-oparit-7
Spatzle-sos-ciuperci- parmezan-5
Sandwichuri-aperitiv-preparate-cuptor-10
baghete-umplute-10
Arhive
error: Conținutul este protejat!