Particip cu acest desert delicios, la campania „Iubim și Dăruim cu Schar” organizată de Schar și Celiaci.ro, campanie pe care am îndrăgit-o încă din prima zi. Desertul de față este declarat de către soțul meu, cel mai bun din anul acesta, dintre deserturile făcute de mine. Cred și eu, cui nu-i place caramelul? Dar, un amănunt pe care vreau să-l spun de la început, este că desertul meu trebuia să stea la frigider cel puțin 4-5 ore, pentru a deveni mai ferm, însă cu pofticioșii mei….:))))
Ingrediente
  • 1 pachet pișcoturi Savoiardi fără gluten, de la Schar
  • 200 g zahăr
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 50 g unt
  • 500 ml lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 5 linguri făină fără gluten, de la Schar
  • 3 banane
  • un praf sare
  • 5 g gelatină
  • 100 ml apă
budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-1 Porții: 8; Timp de preparare: 45 minute
Mod de preparare
Preparăm mai întâi o budincă fermă din 2 galbenușuri, 2 linguri zahăr, 500 ml lapte, 5 linguri rase de făină și esență de vanilie. Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul și le diluăm cu 2-3 linguri de lapte rece. Adaugăm făina și omogenizăm, apoi diluăm compoziția cu restul de lapte fierbinte, adăugându-l treptat și amestecând intens până se omogenizează bine. Punem vasul pe foc scăzut și fierbem budinca, amestecând continuu, până când se îngroașă bine. budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-2
O lăsăm apoi să se tempereze. Preparăm un sos caramel. Punem zahărul la caramelizat, într-un vas mai înalt, amestecând continuu să nu se ardă. Când este diluat tot zahărul, adăugăm untul și amestecăm intens, iar când amestecul devine omogen, adăugăm smântâna și de asemenea amestecăm intens până când se diluează tot zahărul care s-a solidificat la contactul cu untul. budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-3 budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-4 Lăsăm vasul pe foc mic și amestecăm în el până când caramelul se îngroașă consistent, apoi îl lăsăm să se tempereze câteva minute și îl amestecăm cu budinca fiartă anterior. Oprim puțin caramel și pentru ornat. budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-5 Decojim bananele și le trecem prin blender, apoi le încorporăm în budinca de caramel. budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-6 Hidratăm gelatina în apă, apoi o încălzim ușor până se diluează și o adăugăm peste budincă, amestecând bine pentru a se împrăștia uniform în toată budinca. Ungem o formă de copt cu puțin unt și o tapetăm cu zahăr, apoi așezăm pe marginile ei, pișcoturile și turnăm budinca la mijloc. Eu am avut o formă cu aspect de floare, iar pișcoturile s-au încadrat la fix în lăcașurile formei. budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-7 budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-8 Așezăm deasupra o farfurie, ca să preseze pișcoturile în interior și dăm forma la frigider, până când budinca se întărește consistent și se poate porționa frumos. budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-9 budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-10 budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-11 Dacă se dorește o budincă mult mai fermă, se va dubla cantitatea de gelatină. A avut un gust deosebit și de la caramel, dar și de la banane. budinca-caramel-piscoturi-Savoiardi-fara-gluten-12 Să vă fie de folos!
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Prajitura-cu-blaturi-de-albusuri-foi-napolitana-crema-vanilie-8
sos-de-usturoi-cu-rosii-8
dulceata-de-dovleac-3
Nuci-reteta-de-post-8
salam-de-biscuiti-8
ciorba-de-pasare-cu-multe-legume-9
ciorba-de-rosii-cu-dovlecel-si-crutoane-aromatizate-13
negresa-cu-ciocolata-si-crema-de-lamaie-7
salata-de-vinete-cu-dovlecei-10
Arhive
error: Conținutul este protejat!