Este o combinație între tartă și plăcintă sărată, preparată cu majoritatea ingredientelor naturale, de la țară. Am încercat să o prepar așa cum mi-am amintit eu că îmi făcea mama când eram copil, însă nu se compară gustul, pentru că mama o cocea în cuptor de cărămidă, încins de la jarul focului de lemne. Spun că este o combinație între tartă și plăcintă, deoarece, am renunțat la foaia de aluat de deasupra și am transformat-o în inimioare, pentru a fi în ton cu tema provocării „Tradiție și gastronomie românească”, provocare inițiată cu ceva timp în urmă de Gina Bradea și al ei blog Poftă bună și găzduită luna aceasta de Simona Callas și al ei blog cu același nume. Particip cu drag la această provocare, iar luna aceasta, în mod deosebit, pentru tema propusă de Simona și am ales ca preparatul meu sa fie unul sărat, în formă de inimă și să conțină câteva ingrediente afrodisiace.
Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 500 g făină
  • 1 lingură untură
  • 1 ou
  • 150 ml lapte bătut(iaurt de țară)
  • 1 lingură oțet
  • 1 plic drojdie uscată
  • 1/2 linguriță sare
  • Pentru umplutură:
  • 1 ceapă medie
  • 500 g brânză de vaci
  • 2 linguri mălai
  • 1 ou
  • o legătură mărar
  • 50 g unt
  • 3 roșii
  • sare
  • 5-6 frunze de busuioc
Mod de preparare
Pentru aluat, amestecăm într-un vas, făina cu drojdia uscată și sarea, apoi facem o adâncitură la mijloc, unde punem untura, oul și laptele bătut.
Amestecăm mai întâi ingredientele de la mijloc între ele, apoi adunăm treptat făina de pe margini peste ele și frământăm un aluat ferm, pe care îl lăsăm la odihnit 30 de minute.
Îmbrăcăm apoi pereții formei de copt cu o parte din aluat, întins într-o foaie subțire și îl înțepăm din loc în loc, cu o furculiță.
placinta-taraneasca-branza-1 placinta-taraneasca-branza-2
Pentru umplutură, tocăm ceapa solzișori și o călim ușor în untul încins, apoi o lăsăm să se tempereze.
Amestecăm brânza cu mălaiul, sarea și mărarul tocat, apoi adăugăm ceapa călită, frunze de busuioc rupte mărunt și oul, apoi omogenizăm totul.
placinta-taraneasca-branza-4 placinta-taraneasca-branza-5
Întindem compoziția de brânză peste aluatul din forma de copt, iar din foaia de aluat oprită, decupăm inimioare şi le așezăm frumos peste umplutură.
Așezăm la mijloc și felii de roșii, în formă de inimioară și câteva frunze de busuioc din loc în loc și coacem plăcinta pentru 35-40 de minute, la 180 de grade.
placinta-taraneasca-branza-6 placinta-taraneasca-branza-7
După ce o scoatem din cuptor, o lăsăm să se odihnească 10 minute, apoi o putem porționa.
placinta-taraneasca-branza-8
placinta-taraneasca-branza-9 Servim plăcinta țărănească cu brânză, alături de o cană cu lapte sau iaurt.
Sper să vă încânte și să vă fie de folos rețeta mea de plăcintă țărănească cu brânză.
Iar acum, vreau să mulțumesc frumos fetelor, pentru această minunată provocare şi anume: Simonei, pentru găzduire şi invitația de participare şi Ginei pentru inițiativa de a o lansa și promova!
   
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
zacusca-de-vinete-si-ciuperci-9
Briose-aperitiv-carne-tocata-cus-cus-7
Ciorba-oase-porc-legume-proaspete-7
prajitura-cu-dovleac-si-nuca-de-cocos-8
Prajitura-aluat-bezea-mere-5
Tocana-taraneasca-pui-ceapa-rosii-5
gem-asortat-de-prune-cu-un-minim-necesar-de-zahar-9
Paine-cu-bicarbonat-4
Varza-la-cuptor-cu-bacon-carnati-8
Arhive
error: Conținutul este protejat!