Provocarea Cutia Misterelor (Mistery Box Challenge),  inițiată cu ceva timp în urmă de Cerasela Badr El-Dina a rămas printre provocările favorite din blogosferă, la care particip cu mare drag. Este chiar o provocare, în adevăratul sens al cuvântului, să deschizi o cutie în care găsești niște ingrediente și să încropești cu ele una sau mai multe rețete. Ce poate fi mai provocator de atât? 🙂 Luna aceasta, m-am bucurat să răspund provocării, găzduită fiind de Anca Roman, coleguța mea de pe bucătaras.ro, care a ales ca ingredient vedetă, ananasul. Da, m-am bucurat pentru că nu mai folosisem de mult acest ingredient și parcă îmi era dor de el. Mai multe detalii despre această provocare, găsiți accesând cele două linkuri subliniate.
Ingrediente
Pentru aluatul fraged:
  • 2 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • 150 g unt(65%)
  • 150 ml iaurt de băut
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 500 g făină
  • un praf sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
Pentru bezeaua cu ciocolată:
  • 8 albușuri
  • 8 linguri zahăr
  • un praf sare
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 200 g ciocolată mixtă (albă + neagră)
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 8 linguri făină
  • 8 linguri pesmet
  • 1/2 plic praf de copt
  • 500 g compot de ananas (fructele)
Pentru topping:
  • siropul de la compot
  • 2 linguri amidon
  • 1 lingură zahăr
Porții: 24 Timp de preparare: 50 minute Dimensiuni tavă: 28/40 cm
Mod de preparare
Pentru aluatul fraged, frecăm galbenușurile cu un praf de sare și untul cu zahărul, apoi combinăm cele două amestecuri, și adaugăm esența și făina amestecată cu bicarbonatul și praful de copt.
Frământăm un aluat atât cât să nu se mai lipească de mâini, pe care îl întindem în tava tapetată cu hârtie de copt și îl înțepăm cu o furculiță din loc în loc.

Prajitura-aluat-fraged-bezea-ciocolata-ananas-5 Prajitura-aluat-fraged-bezea-ciocolata-ananas-10

  Îl lăsăm la odihnit, la rece, până când pregătim bezeaua. Pentru bezeaua cu ciocolată, încălzim smântâna pentru frișcă, fără a atinge punctul de fierbere și topim ciocolata în ea. Se adaugă bucăți de ciocolată în smântână și se amestecă intens până când se topește toată ciocolata și se omogenizează compoziția.

Mixăm albușurile spumă cu un praf de sare și zeamă de lămâie, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă.

Prajitura-aluat-fraged-bezea-ciocolata-ananas-7 Prajitura-aluat-fraged-bezea-ciocolata-ananas-8

Adaugăm compoziția de ciocolată, caldă și omogenizăm din nou, apoi scoatem mixerul și introducem o spatulă, sau un tel. Adăugăm treptat și alternativ câte o lingură de pesmet și una de făină, dar și praful de copt pe care îl cernem împreună cu o lingură de făină. Adăugăm cantități din cele două ingrediente, până când obținem o compoziție de textura celei de chec. Eu m-am oprit la 8 linguri de pesmet și 8 de făină, dar cred că ar fi mers și cu 7/7. Întindem compoziția rezultată, peste aluatul din tavă și presărăm pe deasupra bucăți de ananas, scurse de sirop.

Prajitura-aluat-fraged-bezea-ciocolata-ananas-9 Prajitura-aluat-fraged-bezea-ciocolata-ananas-11

Oprim 4-5 bucăți și pentru topping. Dăm tava la cuptorul preîncălzit și coacem prăjitura pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau până când trece testul scobitorii.

Prajitura-aluat-fraged-bezea-ciocolata-ananas-12

După stingerea focului, mai lăsăm prăjitura în cuptor 5 minute, să fim siguri că nu se lasă, la contactul cu aerul rece.

Pentru topping, punem siropul de la compot la încălzit și desfacem amidonul în el. Adăugăm și zahăr, după gust (eu am pus o lingură) și fierbem compoziția până când se îngroașă. O lăsăm să se tempereze câteva minute și ornăm prăjitura cu ea.

Prajitura-aluat-fraged-bezea-ciocolata-ananas-3

  Eu am ornat doar o jumătate din prăjitură cu acest topping, cealaltă jumătate am pudrat-o cu zahăr.

Prajitura-aluat-fraged-bezea-ciocolata-ananas-4

Prăjitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolată și ananas, este deosebită prin combinația de aluat fraged, care este ușor sfărâmicios și bezeaua cu ciocolată combinată cu fructele de ananas. Datorită aluatului fraged, fructele se opresc din migrarea lor către baza prăjiturii conferind astfel și un aspect plăcut prăjiturii.

Prajitura-aluat-fraged-bezea-ciocolata-ananas-1

Să vă fie de folos!
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
cartofi-umpluti-cu-mozzarella-si-ou-fiert-inveliti-in-bacon-9
Smoothie-citrice-ghimbir-8
pogacele-11
Rulouri-scortisoara-7
clatite-cu-branza-telemea-si-malai-8
chiftele-in-sos-de-rosii-cu-ardei-copt-4
salata-fasole-verde-ardei-copt-7
Prajitura-Caramel-8
Pizza-turceasca-4
Arhive
error: Conținutul este protejat!